USA-tall spolerte Oslo-opptur

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Skeptiske amerikanske forbrukere var nok til å stanse Oslo Børs tirsdag.

30.09.09 09:07

Klokken 16 lå Oslo Børs an til en hyggelig oppgang. Men så kom skuffende tall for forbrukernes syn på den amerikanske økonomien, og sendte både Oslo Børs og andre børser ned.

Dermed endte hovedindeksen praktisk talt uendret på 322,6 poeng.

Skuffende tillit
Forbrukertillitsundersøkelsen fra Conference Board kom inn langt under forventningene.

I september falt tillitsindeksen til 53,1 poeng fra 54,5 poeng. Økonomene hadde ifølge Bloomberg News forventet en bedring til 57 poeng. Tidligere i måneden kom det en foreløpig rapport som viste at tilliten lå på 54,1 poeng.

Les mer: Skuffende fall i tillten

Olje litt ned
Oljeprisen har falt noe tirsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI handles nå ned 27 cent til 66,57 dollar fatet.

StatoilHydro falt 0,15 prosent til 130,80 kroner. Analytikerne i Societe Generale har ifølge Dow Jones Newswires løftet kursmålet i aksjen fra 130 til 138 kroner, mens hold-anbefalingen opprettholdes. Meglerhuset skriver at oppjusteringen reflekterer lavere risikopremie, og at aksjen har utviklet seg sterkt siden nyttår, men at de vil vente med å bygge opp posisjoner i aksjen inntil man har fått en bekreftelse på at oljemarkedet er i balanse på etterspørselssiden.

DNO faller
DNO-aksjen snudde i formiddag etter en sterk innledning på dagen. Til slutt endte den ned 7,7 prosent til 4,37 øre.

Ledelsen ved Oslo Børs møtte mandag ettermiddag Dr. Khaled Salih, seniorrådgiver for statsministeren og ministeren for naturressurser i de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak. Fra Oslo Børs deltok børsdirektør Bente A. Landsnes og juridisk direktør Atle Degré.

Børsen opplyser at Dr. Khaled Salih beskrev de uheldige virkningene den såkalte «DNO-saken» har medført for KRG.

- Søndag gikk KRG hardt ut mot Oslo Børs. Fikk Oslo Børs avklart sin rolle i saken?

- Ja, det vil jeg si. Det var enkelte ting som KRG ønsket å avklare, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs til NA24. Han omtaler møtet som positivt.

Les mer: KRG møtte Oslo Børs

Funcom fjerner 1 av 5
Det norske spillselskapet Funcom har igangsatt et program for å kutte kostnader. Tirsdag morgen melder utvikleren av blant annet spillet «Age of Conan» at det må ty til oppsigelser og permitteringer av ansatte.

- Dette gjøres for å justere selskapets virksomhet bedre i forhold til markedsforholdene, melder selskapet i en børsmelding.

Omlag 20 prosent av staben i Norge vil bli rammet av oppsigelser eller permitteringer, opplyses det.

Aksjen falt 10 prosent til 4,50 kroner og ble dermed dagens børstaper.

Les mer: Funcom barberer staben

Eltek oppgradert
Børsvinner ble Eltek, som steg 12 prosent til 3,70 kroner. TDN Finans siterer Bloomberg News på at Standard & Poor's oppgraderer Eltek-aksjen fra salg til hold, med tolvmåneders kursmål på 3,50 kroner.

Nykommer på børsen
Et lite vårtegn på høsten kom da Oslo Børs tirsdag kunne melde om den første nye noteringen i år, seismikkselskap Polarcus Limited.

Les mer: Prøver lykken på Oslo Børs

Pantepenger
Panteautomatselskapet Repant meldte tirsdag at generalforsamlingen har godtatt en planlagt emisjon. Aksjen steg 6,5 prosent til 98 øre.

Les mer: Henter pantepenger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag