*Nettavisen* Økonomi.

USA til himmels

Foto: (Scanpix)

Kriseplanen tar igjen det tapte fra gårsdagens finanskollaps.

18.09.08 23:00

Etter gårsdagens finanskollaps, og kraftige fall på USA-børsene ble torsdag meget god for investorene på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

I går var den tyngste dagen på lenge i USA da blant annet Dow Jones datt hele 4,06 prosent. Både teknologiindeksen Nasdaq og den brede S&P 500 falt begge nesten fem prosent.

I dag fikk Oslo Børs seg en etterlengtet opptur, og det gjør også investorene på Wall Street der hele gårsdagens fall ble innhentet.

Solid oppgang
Industritunge Dow Jones endte opp 3,86 prosent til 10.609,01 poeng. Den brede og viktige indeksen S&P 500 steg også med 4,28 prosent, til 1.157,07 poeng, og har dermed fått en oppsving etter å ha vært på sitt laveste siden mai 2005. Den elektroniske handelen på Nasdaq endte på hele 2.137,42 poeng, tilsvarende en oppgang på 4,78 prosent.

Oppgangen forklares best ved de føderale planene om å skyte penger inn i de knusk tørre kapitalmarkedene verden over.

Om lag 3,6 billioner dollar globalt har forsvunnet den siste uken. Blant annet er dette resultater av en rekke finanskollapser de siste dagene. Blant annet har Lehman Brothers, tidligere USAs fjerde største meglerhus, søkt om konkursbeskyttelse hos den amerikanske sentralbanken, såkalt «Chapter 11».

Krisepakken
Dagens store nyhet har vært innpumpingen av kapital i pengemarkedene verden over. Totalt har fem sentralbanker i USA, Sveits, Canada, Japan og den europeiske sentralbanken skutt inn om lag 180 milliarder dollar, tilsvarende over 1.000 milliarder norske kroner. Pakken tilbyr i gjensidige valutaavtaler for å bedre situasjonen i de kortsiktige kredittmarkedene.

- Disse tiltakene vil sammen med andre tiltak utført de senere dagene fra ulike sentralbanker er gjort for å forbedre likviditetsforholdene i de globale finansmarkedene. Sentralbankene vil jobbe tett sammen og vil ta nødvendige grep, skriver Federal Reserve.

Les alt om saken her: Krisepakke fra sentralbanker

Finansaksjer opp
Enkelte tunge finansaksjer fikk seg dermed en etterlengtet opptur i dag.

Bank of America som kjøper opp restene av Merill Lynch steg med over ti prosent. Det gjorde også kredittkortselskapet American Express. Det reddede forsikringsselskapet AIG stiger nesten 23,9 prosent. Den solide storbanken Citigroup stiger også mer kraftige med 20,1 prosent. Washington Mutual stiger hele 48,76 prosent.

Handelen i storbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs har også roet seg betraktelig etter at store utlån av aksjer i selskapene har blitt stoppet. Dette for å unngå såkalt short-handel. De to faller imidlertid for åttende dag på rad, begge med om lag 3 prosent.

Indeksen for finansaksjene på S&P 500 la på seg 2,6 prosent etter å ha vært på sitt laveste på elleve år.

Olje mot 100 dollar igjen
Prisen på en oktoberkontrakt for olje med referanseindeks WTI landet på 97,81 dollar torsdag, en oppgang på 0,7 prosent etter å ha vært oppe i hele 102 dollar tidligere i dag. Ifølge Bloomberg News går dette mot den tiende uken med prisfall for olje, på de siste elleve ukene.

Den 11. juli i sommer ble prisrekorden for olje satt da den ble omsatt for 147,27 dollar fatet.

Futures på naturgass falt på råvarebørsen i New York i dag etter en rapport fra de amerikanske myndighetene viste at landets forbruk av gass var høyere enn ventet sist uke. Årsaken til dette var blant annet strømbrudd og produksjonsstans ved fabrikker etter orkanen «Ikes» herjinger i det sørlige USA.

Kraftig oppgang for gull
Gullprisen har steget med 12,5 prosent siden gårsdagen. Det er for tiden en investorflukt til markedet flere anser som meget sikkert i slike turbulente tider vi er inne i nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gull er jo en handelsvare, som alltid vil ha en fysisk verdi, og det skaper trygghet, sier råvareanalytiker i Saxo Bank Philip Engel Carlsson.

Gullprisens oppgang er den største i dollar noensinne, og på Nymex, råvarebørsen i New York, er prisen på gull for levering i desember nå oppe i 900 dollar per unse. Det er seks uker siden sist gullprisen var så høy, i følge MarketWatch.

Økt ledighet
Antall førstegangssøkende i USA til arbeidsledighetstrygd steg forrige uke opp til 455.000 mennesker. Ifølge tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet er det en oppgang på 10.000 personer.

Analytikerne ventet at det ville møte opp 440.000 nye førstegangssøkere, ifølge Bloomberg News.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones + 3,86 % til 10.609,01 poeng
S&P 500 + 4,28 % til 1.157,07 poeng
Nasdaq + 4,78 % til 2.137,42 poeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.