NA24.no

Foto: Choi Jae-koo (AP)

USA trapper opp handelskamp

Sist oppdatert:
Innfører ny avgift på kinesisk stål.

USA innfører nå nye avgifter på stål importert fra Kina. Den nye tollen vil påvirke import fra Kina verdt vel 2,8 milliarder dollar, ifølge AP.

Den nye avgiften på stålrør, som i hovedsak benyttes i olje- og gassindustrien, er på mellom 10,36 prosent og 15,78 prosent. Til våren skal myndighetene avgjøre om de skal innføre ytterligere straffetoll på opp til 96 prosent for å straffe kinesiske produsenter for dumping.

Avgjørelsen kommer etter at en rekke amerikanske stålprodusenter og stålarbeidernes fagforening har drevet med omfattende lobbyvirksomhet. De hevder at deres kinesiske konkurrenter har oversvømt det amerikanske markedet med stål til dumpingpriser. Amerikanerne hevder at dette blant annet har blitt mulig grunnet kinesisk subsidiering.

Ifølge stålprodusenten U.S. Steel har produksjonen i USA falt med 70 prosent og nesten 40 prosent av arbeidsstokken er sagt opp som en følge av importen.

USAs internasjonale handelskommisjon vedtok enstemmig avgjørelsen om høyere avgift på kinesisk stål. De begrunner avgjørelsen med at landets stålindustri er rammet eller truet med å bli rammet av importen.

Flere økonomer har de siste årene vært ute å advart mot økte tollsatser på importvarer og økt handelskrig. Slike proteksjonistiske grep kan føre til at den økonomiske opphentingen etter finanskrisen både kan bli tøffere og ta lenger tid enn den vil med frihandel.

USA innførte i etterkant av børskrakket i 1929 den såkalte Smoot-Hawley-loven, som økte tollsatsene kraftig for å beskytte amerikansk industri. Dette førte til mottiltak fra andre land, og bidrog til at verdenshandelen falt med rundt to tredjedeler fra 1929 til 1934.

Les også: 1028 økonomer advarer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere