NA24.no

USA truer med å kaste Russland ut av G8

USAs utenriksminister John Kerry er bekymret for hva slags regionale konsekvenser krisen på Krim-halvøya kan få.
USAs utenriksminister John Kerry er bekymret for hva slags regionale konsekvenser krisen på Krim-halvøya kan få. Foto: Gary Cameron
Sist oppdatert:

Se direkterapporteringer fra Ukraina i bunnen av saken.

USAs utenriksminister fordømmer det han kaller Russlands «utrolige aggresjonshandlinger» på Krim og sier de vil få «meget alvorlige virkninger». Russlands G8-medlemskap står i fare.

USAs forhold til Russland er allerede dårlig, og Kerry antydet overfor flere TV-stasjoner søndag at det kan bli betydelig verre.

– Dersom Russland ønsker å være et G8-land, må det oppføre seg deretter. G8-landene og flere er forberedt på å isolere Russland som følge av invasjonen. De kan bruke sanksjoner og isolere Russland økonomisk, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry til CBS.

– I det 21. århundret oppfører du deg ikke som på 1800-tallet ved å invadere et annet land på fullstendig oppdiktet grunnlag, tilføyde han.

Overfor kringkastingsselskapet NBC brukte han også sterke ord.

– Det er en utrolig aggresjonshandling. Det er virkelig et overveldende, bevisst valg av president Putin å invadere et annet land. Russland krenker Ukrainas suverenitet. Russland bryter sine internasjonale forpliktelser, fortsatte han.

– Alt på bordet
TV-stasjonen ABC spurte Kerry om USA har militære tiltak «på bordet». Utenriksministeren svarte da at president Barack Obama «har alle opsjoner på bordet», men skyndte seg å tilføye at USA og alle andre «håper at dette ikke trappes opp til en militær konfrontasjon».

– Det vil ikke tjene verden godt, og jeg tror alle forstår det, understreket han.

Fakta: Utviklingen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Ukraina ble selvstendig ved oppløsningen av Sovjetunionen i desember 1991.
  • Leonid Kravtsjuk var president til 1994 da han tapte for den prorussiske kandidaten Leonid Kutsjma i presidentvalget.
  • Ved valget i november 2004 ble prorussiske Viktor Janukovitsj utropt som vinner, men anklager om valgfusk utløste den såkalte oransjerevolusjonen, som førte til at valget ble annullert.
  • Omvalget i desember ble vunnet av opposisjonskandidaten Viktor Jusjtsjenko. Oransjerevolusjonens andre sentrale leder, Julia Timosjenko, ble statsminister i januar 2005, men ble avsatt av Jusjtsjenko i november samme år. Etter valget i 2006 ble hun igjen statsminister.
  • Ved presidentvalget 2010 vant Janukovitsj over Timosjenko, som i mars måtte gå av som statsminister. I oktober 2011 ble hun dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.
  • I november 2013 besluttet Janukovitsj seg for ikke å undertegne en samarbeids- og frihandelsavtale med EU. Beslutningen utløste store demonstrasjoner. I utgangspunktet var kravet at avtalen med EU måtte undertegnes, men snart ble opposisjonens viktigste krav er at presidenten måtte gå. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko markerte seg blant opposisjonslederne.
  • Etter en uke med blodige gatekamper tok demonstrantene 22. februar kontrollen i Kiev. President Janukovitsj ble avsatt av nasjonalforsamlingen, etter å ha flyktet fra hovedstaden, mens Timosjenko ble satt fri.

– Vi ønsker en fredelig løsning gjennom den normale prosessen i de internasjonale forbindelsene, sa han til NBC.

Sperre russiske kontoer
Han advarer mot at russiske verdier i Vesten og særlig USA kan bli sperret, og amerikanske forretningspartnere kan trekke seg ut av Russland.

– Prisen for Russlands framferd vil være stor. USA er forent, Russland er isolert. Dette er ikke en sterk posisjon de står i, sa Kerry til NBCs Meet the Press.

G8-land og noen andre land er ifølge Kerry villige til å gå svært langt for å isolere Russland.

– De er forberedt på å iverksette sanksjoner. De er forberedt på å isolere Russland økonomisk. Rubelen er allerede svært lav. Russland har store økonomiske utfordringer, understreket han.

Etter planen skulle Russland arrangere G8-møte i juni i Sotsji, og Kerry sier USA er «absolutt forberedt på» at dette blir boikottet. USA, Storbritannia og Frankrike har allerede trukket seg fra de forberedende møtene til uka.

Kerry påpeker imidlertid at Russland sitter på «et sett med riktige valgmuligheter» som landet kan gjøre bruk av for å avdramatisere krisen.

Obama og Putin
Russlands president Vladimir Putin hadde natt til søndag en 90 minutter lang telefonsamtale med USAs president Barack Obama.

I samtalen sa Obama ifølge Kerry til Putin «at det er absolutt nødvendig for Russland å finne en annen vei enn den de har begitt seg inn på og å rulle tilbake den invasjonen».

Putin sa at etniske russere i Ukraina er i livsfare, og at Russland har rett til å forsvare sine interesser i Ukraina. (©NTB)

Siste saker om Ukraina:

- Ukraina vil forsvare seg
- Putin har hatt stor angst for dette
NATO: Russland truer freden i Europa
Kerry: USAs forhold til Russland truet
Obama krever russisk tilbaketrekning


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere