NA24.no

USA trykket Asia

Sist oppdatert:
De asiatiske børsene falt etter at medlemmer av den amerikanske sentralbanken pratet opp renteøkningsmulighetene.

Les NA24 på mobil

Børsene i Asia har gått gjennom en sterk periode de siste åtte dagene, men det skulle ikke mer enn et par setninger, fra et medlem av den amerikanske sentralbanken, til før fremgang ble snudd til nedgang.

NA24 - din næringslivsavis

Inflasjonstrøbbel
Ifølge den amerikanske sentralbanken er det en større risiko for at det blir høy inflasjon enn svak økonomisk vekst, og ytterligere renteøkninger kan bli nødvendig for å minske inflasjonen i USA.

-Risikoen for at inflasjonen skal ligge for høyt er større en risikoen for at veksten er for lav, sa Michael Moskow, sjef for sentralbanken i Chicago, ifølge Bloomberg. Moskow er ikke stemmeberettiget ved sentralbankens rentemøte.

Selskaper som Samsung Electronics Co. og Hitachi Ltd. fikk nedgang ettersom verdens største økonomi nå kanskje hever renten igjen.

Følg børsene ute her

Oljeprisen
Iran har overlevert sin respons på et forslag om landets atomprogram. Ifølge TV-stasjonen Al-Alam, overleverte Irans sjefforhandler svaret til utsendinger for de seks landene som står bak forslaget. De seks har tilbudt Iran en rekke politiske og økonomiske insentiver om den omstridte urananrikingen innstilles. Detaljene i svaret er foreløpig ikke kjent.

- Vi vil studere Irans svar nøye, men om de ikke møter kravene fra FN, vil vi følge opp med økonomiske sanksjoner, sier FN-ambassadør John Bolton ifølge BBC.

Iranske styrker skal tidligere i dag også ha tatt kontroll over en rumensk oljerigg i Persiabukten. Riggen skal ha befunnet seg i farvannet utenfor Iran og det er et iransk kamphelikopter som ledet an i angrepet. Militære styrker fra den iranske hæren skal ha tatt kontroll over riggen. Men dette merkes ikke i markedet.

-Dette er ytterligere en påminnelse om at de geopolitiske risikoene er noe som markedene må venne seg til. Markedene er følsomme mot utviklingen i Midtøsten, sier Robert Talbut, investeringssjef hos Royal London Asset, til Bloomberg.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX i USA kostet et fat olje,, med referanseverdi WTI og levering i september, 72,65 dollar, dette var en oppgang på 20 cent. Ettersom septemberterminen opphører tirsdag var omsetningen høyere på oktoberterminen som gikk ned 22 cent til 73,08 dollar fatet.

Følg oljeprisen her

Indeksene
Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International falt 0,2 prosent, med fall i åtte av de ti industrigruppene. Tokyos Nikkei indeks endte ned 0,1 prosent, mens Hong Kong Hang Seng falt 0,4 prosent.

Markedene falt i hele regionen med unntak av Kina, New Zealand og Australia.

Australia's S&P/ASX 200 indeks steg 0,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere