USA utelukker ikke krig

USAs visepresident Dick Cheny

USAs visepresident Dick Cheny Foto: Scanpix/REUTERS/Bob Snow

USAs visepresident Dick Cheney sier lørdag at han ikke utelukker en militæraksjon mot Iran.

25.02.07 13:53

- Vi er åpne for alle alternativer, sier USAs visepresident Dick Cheney, melder nyhetsbyrået AP.

Dick Cheney er for tiden på et statsbesøk i Australia hvor han har samtaler med den australske statsministeren John Howard.

- Vi mener at det vil være en stor feiltagelse å la et land som Iran bli en atommakt, sier Cheney til Reuters.

Iran ble i desember pålagt av FN om å stanse det omstridte atomprogrammet sitt innen 60 dager. Fristen gikk ut onsdag, og i en rapport som ble offentliggjort torsdag slo det internasjonale atomenergibyrået IAEA fast at Iran fortsatt driver med anriking av uran.

Sanksjoner
Mandag skal de fem permanente medlemslandene i FNs sikkerhetsråd møtes i London for å diskutere ytterligere sanksjoner mot Iran. Men Fredag sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad at landet ikke vil vike for press.

- Dersom vi viser svakhet til fienden, vil kravene øke, men hvis vi står imot dem, vil de vike, sa han i en tale nord i landet fredag, ifølge nyhetsbyrået ISNA.

Flere vestlige land frykter at Iran har som mål å utvikle atomvåpen, men Ahmadinejad holder fast ved at Iran ikke utvikler atomvåpen og at atomprogrammet kun brukes til fredelige formål.

Storbritannia frykter krig
Ifølge anonyme kilder er britiske myndigheter engstelige for at USA vil ta i bruk militærmakt mot Iran dersom landet ikke slutter med å anrike uran.

En høytstående tjenestemann i Storbritannia sier til avisen The Times at den britiske regjeringen frykter at Iran-saken vil ende med full krig. Kilden sier til avisen at de er engstelige for at Bush vil gå til militært angrep mot Iran neste år dersom diplomatiet mislykkes.

- Han ønsker ikke a la denne saken være uløst når hans etterfølger tar over, sier en kilde til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag