NA24.no

USAs ambassade blir i Oslo sentrum

Sist oppdatert:
Det er flertall i Oslo SVs bystyregruppe for å ikke flytte den amerikanske ambassaden fra Oslo sentrum til Huseby. Dermed blir ambassaden liggende i Vika.

De to SV-erne Trine Dønhaug og Knut Even Lindsjørn har vært på vippen i saken, og det var deres stemmer som avgjorde den spennende saken mandag kveld.

Sa nei
Under et møte med SVs bystyregruppe, valgte de to å si nei til flyttingen. Oslo Arbeiderparti har allerede et vedtak på at de sier nei til at ambassaden flyttes til Huseby, mens Høyre, Fremskrittspartiet og KrF har sagt ja.

Planene om å flytte den amerikanske ambassaden til boligområdet på Oslos vestkant har falt i svært dårlig jord blant naboene, som blant annet har dannet en egen aksjonsgruppe. Beboerne frykter at området kan bli et terrormål og har tidligere varslet at de vil anke et eventuelt flyttevedtak inn for fylkesmannen og miljøvernministeren.

Det har dessuten opprørt dem at Høyre, som tradisjonelt sett har svært høy oppslutning på Oslo vest, har gått inn for å legge ambassaden utenfor deres stuedører.

- Nå er vi veldig glade. Det er flott at SV viste seg som det miljøpartiet vi trodde de var. Akkurat nå skal hele aksjonsgruppen samles på jordet og ha en markering, sier aksjonsleder Margrethe Geelmuyden til TV 2 Nettavisen.

Støre kritisert
Hun føler nå at seieren langt på vei er dratt i land.

- Ingenting er avgjort, men dersom det ikke skjer noe forunderlig, vil bystyret si nei til flytting av ambassaden til Huseby førstkommende onsdag, sier hun.

Til tross for at Ap har et vedtak om å si nei til flytting, har flere Ap-politikere stått frem som positive til å legge ambassaden på Huseby. Ønsket ble ikke mindre etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre nylig sendte et brev hvor han oppfordret Ap til å gå inn for flytting fordi det i USAs øyne ikke finnes andre alternativer. Støre fikk mye kritikk for å ha blandet seg inn i lokalpolitikken.

I dagens utgave av Aftenposten Aften varslet Aps nestleder Tom Pape at han ville ta opp saken på nytt med Aps bystyregruppe for å få dem til å se saken i et nytt lys. Under dette møtet ble det bestemt at vedtaket om å si nei til flytting opprettholdes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere