NA24.no

Usikker utvikling i USA

(npixSca)
Sist oppdatert:
Wall Street svinger kraftig, det er store utslag i begge retninger.

Aksjehandelen i New York er preget av voldsomme svingninger, mandag, etter en begivenhetsrik helg.

NA24 - din næringslivsavis

Det bølger veldig på Wall Street, i øyeblikket ser det langt bedre ut enn tidligere på dagen. Det er likevel børsfall som gjelder ved kvart på kvart på åtte tiden i verdens finanshovedstad.

Den kjente næringsindeksen Dow Jones er nå kun ned 0,05 prosent til 11945,23 poeng, den langt bredere S&P 500-indeksen faller 0,9 prosent til 1276,53 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite detter 1,67 prosent til 2175,59 poeng.

Svake produksjonssignaler
Industriproduksjonen fra USA falt i februar med 0,5 prosent. Det viser tall fra USA. Kapasitetsutnyttelsen i industrien falt til 80,9 prosent Økonomene ventet i forkant av tallene at industriproduksjonen ville falle med 0,1 prosent, mens utnyttelsesgraden var forventet å ligge på 81,3 prosent. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Samtidig ble tilsvarende rapport for januar revidert til en produksjonsvekst på 0,1 prosent fra opprinnelig flat stigning, mens kapasitetsutnyttelsen forble uendret 81,5 prosent.

Nok en indikator antyder at situasjonen i den amerikanske økonomien er prekær. Indeksen New York Empire State som omfatter produksjonssektoren i New York-området falt til minus 22,23 i mars fra minus 11,72 i februar. Økonomene hadde ventet minus 6,3, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Overraskende rentekutt
Sent søndag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken utlånsrenten til bankene med 0,25 prosentpoeng. Dette er et ekstraordinært kutt som ble foretatt bare to dager før det ordinære rentemøtet. Tiltaket skal bedre tilgangen på likviditet for bankene og kommer samtidig med kollapsen til Bear Stearns.

- Det er høyt sannsynlig at markedet antar at det er noe veldig galt når FED føler at det er nødvendig å kutte diskontorenten bare en dag foran det avtalte rentemøtet, skriver økonomene i Jyske Bank ifølge Marketwatch.

Markedet priser i stadig større grad inn et rentekutt på opptil 1 prosentpoeng når Ben Bernanke og de andre medlemmene i rentekomiteen i USA samles.

Skrekk og gru
Lehman Brothers raser kraftig på børsen, og står ned hele 37 prosent ved 19.45-tiden. Det kraftige fallet kommer etter at kollapsen til meglergiganten Bear Stearns skaper spekulasjoner om at Lehman Brothers blir neste mann ut. Blant annet sendte den asiatiske storbanken DBS ut en e-post til sine ansatte om at de ikke skulle gjennomføre noen handler der Lehman Brothers var motpart. Dette forbudet omfattet også Bear Stearns. Nå skal DBS sendt ut nok en e-post, der de opplyser at dette forholdet nå er løftet, skriver Dow Jones Newswire.

JP Morgan Chase kjøper kriserammede Bear Stearns i forbindelse med en tiltakspakke der også den amerikanske sentralbanken. Bear Stearns kommer til å koste JP Morgan Chase 2 dollar per aksje. Bear Stearns har havnet i seriøse problemer etter at de har gått tom for likviditet. Wall Street mottok nyheten med sjokk og det ble et kraftig børsras fredag.

Blant annet trekkes det frem av analytikerne i ING at den amerikanske sentralbanken kanskje ikke er villig til å strekke seg like langt for å redde Lehman Brothers hvis de før tilsvarende problemer. De er rett og slett ikke like store og viktige som Bear Stearns.

Investorene venter ellers på en fersk rapport fra boligmarkedet. En undersøkelser gjennomført av en nasjonal organisasjon for boligbyggere (National Association of Home Builders) slipper sin boligmarkedetindeks senere mandag ettermiddag. Denne indeksen lodder stemningen blant medlemmene om den økonomiske situasjonen i landet samt hvordan utsiktene i boligmarkedet fortoner seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere