*Nettavisen* Økonomi.

Usikkerhet gir dollarrally

Foto: (Scanpix)

Investorene rømmer til trygge havner som den amerikanske valutaen.

Børsuro og fallende råvarepriser gir et rally i dollaren. Den amerikanske valutaen steg til det høyeste nivået på to uker som følge av at bekymringer knyttet til svekkelsen i den globale økonomien sprer seg. Investorene skyr risikable investeringer og tyr til det gamle trygge, som dollaren.

NA24 - din næringslivsavis

Det store nedsalget i aksjemarkedet har dempet investorenes appetitt på risiko, og har gitt økte etterspørsel etter trygge valutaer som dollar og yen.

- Utsiktene for den globale veksten og for de fleste aksjer forblir bedrøvelig. Den amerikanske dollaren drar nytte av forsvinnende risikoappetitt. Den er fortsatt ansett som en trygg investering, sier valutaanalytiker Jessica Hoversen ved MF Global til Reuters.

Problemene i den amerikanske økonomien har smittet over på flere andre viktige nasjoner. I eurosonen er den økonomiske tilbakegangen merkbar, og tendensen er klarer i Storbritannia. Den britiske økonomien er høyst sannsynlig allerede i en resesjon, og det er utsikter til betydelige rentekutt både i Storbritannia og i eurosonen.

En dollar koster tirsdag kveld 7 kroner. Euroen faller til 1,25 dollar, men stiger til 8,76 kroner. Yenen styrker seg noe mot dollaren, og tar et realt byks målt mot euroen. Fallet i aksjemarkedet gjør at enkelte spekulerer i en nedgang i bruken av såkalte carry trades som en finansieringskilde. Carry trades er der en låner penger i en valuta med billig rente og utsikter til stabile valutakurser for å investere i prosjekter som gir høy avkastning.

Følg dollarens utvikling her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.