*Nettavisen* Økonomi.

Usikkerheten råder på børsen

Vinglete start på uken for Oslo Børs som svinger mellom pluss og minus.

14.01.08 11:53

Utviklingen på Oslo Børs ligner på en berg-og-dal-bane mandag. Etter en svak start steg hovedindeksen til værs. Kort tid etter bærer det nedover igjen. Ved lunsjtider har hovedindeksen kommet seg opp til 439,20 poeng. Det er en oppgang på 0,13 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Nervøse investorer klarer ikke bestemme seg for veien videre. Usikkerheten knyttet til utviklingen i USA sprer frykt for at oppgangstidene er over for denne gang. Den gyngende kursutviklingen er nettopp et uttrykk for usikkerheten, og gjør børsdagen uforutsigbar.

Olje ned
Oljeprisen har mistet mye av sin oppgang fra mandag morgen. Rett før lunsj koster nordsjøkontraktene med levering i februar 91,37 dollar fatet. Tidligere på dagen var de samme kontraktene i ferd med å passere 92 dollar fatet. Dalende dollar har i løpet av helgen gitt noe støtte til oljeprisen. I forrige uke falt kontraktsprisen på råvarebørsen i New York med rundt 6 prosent etter at uroen i finansmarkedene fortsatte.

- Trusselen om økonomisk nedgang i USA fortsetter å tynge råoljemarkedet, sier energianalytiker Victor Shum ved Purvin & Gertz i Singapore til nyhetsbyrået Associated Press.

Den svake dollaren spiller også inn på utviklingen til de største selskapene på Oslo Børs. Flere av tungvekterne er svært dollarsensitive, og den negative trenden kan ramme inntjeningen til selskapene. Fallende dollar blir derimot noe motvirket av sterk oljepris.

Holder seg
Selv om oljeprisen svekker seg holder StatoilHydro seg på plussiden. Aksjen stiger 1,38 prosent til 154,10 kroner. Meglerhuset Société Générale har oppgradert StatoilHydro til kjøp fra hold. Yara klarer seg langt bedre. Aksjen falt markant i forrige uke etter en lengre tid med oppgang. Mandag stiger aksjen 3,04 prosent til 271,50 kroner.

Norsk Hydro klarer seg også godt. Aksjen stiger 1,80 prosent til 62,20 kroner.

Laksetrøbbel for Fredriksen
Marine Harvest Group, eid av John Fredriksen, faller 4,3 prosent til 2,89 kroner. Selskapet varslet i morgentimene at utbruddene av fiskesykdommen ILA har forverret seg i Chile, og medfører at selskapet tar et tap på 80 millioner kroner i fjerde kvartal. Selskapet meldte samtidig at de regner med å slakte 100.800 tonn i fjerde kvartal.

Analytiker Henning Lund i Glitnir Securities sier at meldingen fra selskapet er ikke overraskende.

- De har fordelt volumene for fjerde kvartal på det nivået de guidet om tidligere. Videre så tar de engangskostnader i forhold til Chile. Det er ikke overraskende og vi har sett økt kostnadsnivå en periode. Det er imidlertid nivået av sykdomsbildet og hvor det stopper som er den store usikkerheten her, sier Lund til NA24.

Bredt fall
DnB Nor faller rundt 2,98 prosent til 78,30 kroner. Aksjen har klart seg langt bedre enn de andre storvekterne i børsraset så langt i år, men faller tilbake i inngangen til den nye uken. REC er en annen aksje som blir sendt ned 1,37 prosent til 215,50 kroner.

Golden Ocean har det verre. Aksjen daler 4,14 prosent til 24,30 kroner. Selskapet har startet støttekjøp av egne aksjer, men markedet virker ikke overbevist. Siden nyttår har verdien rast med nærmere 28 prosent.

Bedre i Europa
De europeiske børsene klarer seg langt bedre. Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt stiger 0,37 prosent etter en langt dårligere start. Det samme gjelder FTSE 100-indeksen i London som stiger 0,10 prosent. Den franske CAC 40-indeksen stiger 0,32 prosent.

Indeksene i Stockholm og København har også gått i pluss. Børsene hos våre naboland stiger 0,82 prosent og 0,74 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag