*Nettavisen* Økonomi.

Usikkert på USA-børsene

Foto: (Scanpix)

Knallsterk uke nærmer seg slutten.

13.03.09 14:50

De amerikanske børsene åpner i blandet terreng fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede indeksen S&P 500 stiger 0,12 prosent til 751,55, mens industriindeksen Dow Jones stiger 0,2 prosent til 7.184,79. Teknologibaserte Nasdaq er ned 0,55 prosent til 1.422,85 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Lavere handelsunderskudd
Før børsåpning kom statistikk som viste at underskuddet på handelsbalansen falt for sjette måned på rad i januar. Handelsbalansen viste et underskudd på 36,03 milliarder dollar.

Til sammenligning hadde USA et underskudd på handelsbalansen i desember i fjor på 39,9 milliarder dollar. Tall Bloomberg News har hentet inn viser at økonomene hadde ventet et underskudd på 38 milliarder dollar.

Mindre prisfall enn ventet
Importprisene falt med 0,2 prosent i februar, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at importprisene ville falle rundt 0,8 prosent.

Samtidig ble importprisene for januar revidert til et fall på 1,2 prosent fra det opprinnelige anslaget på 1,1 prosent. I februar falt eksportprisene med 4,5 prosent.

Tillitsindeks i fokus
Markedet venter med stor spenning på den foreløpige utgaven av University of Michigans forbrukersentimentundersøkelse for mars. Her er det ventet en nedgang fra 56,3 i februar til 55,0 i mars.

- Ikke bare raser aksjemarkedene og arbeidsmarkedet forverres kraftig. I det siste har faktisk bensinprisene økt noe igjen, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport.

HTML EMBED

Opp 11 prosent
Torsdag steg indeksene i USA 3-4 prosent, og det var den tredje dagen på rad med oppgang. Det betyr at S&P 500 nå har steget 11 prosent på tre dager.

Dette skal selvsagt sees i sammenheng med at indeksene er halvert fra toppnivået. S&P 500 er fortsatt ned 17 prosent siden nyttår.

To gode nyheter trakk uansett opp torsdag. Detaljhandelen i februar var sterkere enn ventet, og et svært forventet kutt i giganten General Electrics kredittverdighet ble mindre enn fryktet.

Konsernsjef Ken Lewis i Bank of America kom med positive uttalelser torsdag. Han sa at banken ikke vil trenge mer statlig kapital og vil gå med overskudd i 2009. Generelt mente han tilstanden i banknæringen ikke er så alvorlig som mange vil ha det til.

Torsdag steg Bank of America 19 prosent, JP Morgan Chase 14 prosent og Citigroup 8 prosent.

- Positive kommentarer fra konsernsjefen i Bank of America kan støtte opp om videre oppgang til de sønderslåtte finansaksjene i det vi nærmer oss ukeslutt, og til tross for at det ikke er ventet store nyheter på dagens agenda kan statistikker som detaljhandelen i eurosonen og forbrukersentimentindeksen fra Michigan gi et momentum på bred basis, sier forvalter Matt Buckland ved CMC Markets til nyhetsbyrået Dow Jones.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,10% til 7.163,13

Nasdaq -0,55% til 1.418,20

S&P 500 -0,07% til 750,18

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.