*Nettavisen* Økonomi.

Usikkert på Wall Street

Etter et kort åpningsrally er stemningen mer forsiktig.

14.07.08 16:22

Det lå an til til en opptur på Wall Street mandag etter at det ble kjent at den amerikanske sentralbanken og USAs regjering åpner for å redde de to boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac.

NA24 - din næringslivsavis

Etter et åpningsrally den første halvtimen har stemningen roet seg noe og de tonenagivende indikatorene er forsiktig opp.

Kongressen
Finansminister Henry Paulson fortalte søndag om planen for å redde de nesten skipbrudne selskapene. Nå ber Det hvite hus Kongressen om en hurtig godkjenning for å øke kredittgrensen og å styrke egenkapitalen i bankene. Denne godkjenningen er ventet å foreligge allerede denne uken. Samtidig åpner den amerikanske sentralbanken Fed for at Fannie og Freddie kan låne direkte fra sentralbanken.

I forrige uke forsvant halvparten av de to husbankenes markedsverdi. De to selskapene garanterer eller eier til sammen om lag halvparten av lånene i boliglånsmarkedet.

Aksjene i de to bankene kollapset rundt 50 prosent rett etter åpning fredag på grunn av bekymringene om at konsernene ville trenge en livredningsaksjon som ville ha slettet ut aksjonærene.

Fannie Mae endte til slutt dagen med et fall på 22 prosent, mens Freddie Mac endte ned 3,1 prosent.

- Nødhjelpen til Freddie Mac og Fannie Mae gir støtte i markedet, sier investeringsstrateg Carsten Klude i M.M. Warburg & Co.i et intervju med Bloomberg.

Sluker bryggeri
I tillegg bidrar klarsignalet for tidenes bryggerioppkjøp i USA til positiv stemning. Det belgiske bryggerikonsernet InBev får kjøpe produsenten av blant annet Budweiser, den amerikanske bryggerikjempen Anheuser-Busch Cos.

- En overtagelse som dette er et positivt signal, Slike fusjoner og overtagelser viser at aksjer er veldig attraktive og billige på nåværende nivåer, sier Thomas Tilse ved Cominvest i Frankfurt til Bloomberg News.

Etter flere måneder med tautrekking ble det i helgen klart at kjøpesummen endte på 52 milliarder dollar, eller 286 milliarder kroner. Det opprinnelige budet bryggerikjempen fra Belgia presenterte lød på 46,3 milliarder dollar, eller rundt 235 milliarder kroner, men da belgierne før helgen sukret budet sitt og hevet prisen med 7,7 prosent var det klart.

Også til budgiganten FedEx Corp. er det knyttet spenning. Det nest største selskapet i USA innen budtjenester er i tidlige samtaler om å overta nederlandske TNT, ifølge Financial Times.

Indekser klokken 16.10:

S&P 500: + 0,29 %
Dow Jones Industrial: + 0,42%
Nasdaq 100: + 0,43%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.