NA24.no

Usikre USA-børser

Sist oppdatert:
Wall Street har snudd ned igjen på denne berg og dalbanedagen.

Futurer var klart negative og investorer på Wall Street har problemer med å bestemme seg. Pilene pekte opp etter tre timer inn i handelen, men når det står rundt en time igjen peker alle indeksene ned.

Klokken ni norsk tid er Dow Jones - 0,14% til 13.193,04, Nasdaq - 0,71% til 2.528,08 og S&P 500 - 0,63% til 1.446,05.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har en ordentlig motsetning her, sier Art Hogan, sjefsstrateg hos Jefferies & Co. i New York, til Marketwatch.

- Når markedet fokuserer på det fundamentale, som makrotall og sterke resultater, som det gjorde mandag og tidlig tirsdag stiger det. Men hvis det fokuserer på energi og kreditt, faller det. Det er derfor vi har så mye volatilitet, forklarer Hogan.

Indeksen hjelpes av at matvarekjempen Kraft Foods og mediegiganten Time Warner begge kommer med kvartalstall over forventningene.

Frykten for virkningen av hendelsene i kredittmarkedet har gitt ringvirkninger for børsene i hele verden nedover. Faren er at likviditeten i markedet skrumper helt inn og investorene trekker midler ut. Avkastningskravene øker i takt med risikoen og det slår rett ut i aksjemarkedet.

Det er igjen subprime-lånene som skremmer etter at Macquarie, Australias største meglerhus, melder om tap på to av fondene sine og det er særlig innen segmentet for høyrisikolån at de advarer. Det er i denne kategorien at de står i fare for å tape inntil 25 prosent på investeringene.

Etter børsslutt tirsdag meldte finanskjempen Bear Stearns at de har stanset all handel i ett av sine fond. Tidligere har det samme finanskonsernet tapt store beløp på to andre fond, og hindrer nå investorene i å ta penger ut av fondet.

I oljemarkedet venter aktørene på dagens lagerrapport fra de amerikanske myndighetene. Blant analytikerne er det ventet at råoljelagrene falt den siste uken, men at både bensin og destillatlagrene viser en vekst. Når det gjelder raffinerienes produksjonskapasitet er det ventet at denne økte og tar unna en del av etterspørselen etter bensin og annet drivstoff.

Tirsdag satte kontraktene på WTI-oljen ny rekordnotering, men faller tilbake onsdag ettermiddag. Frontkontraktene omsettes for 77,81 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Ansettelsesveksten i privat sektor i USA økte med 48.000 i juli, viser en arbeidsrapport fra ADP. Dermed antyder tallene at sysselsettingen uten jordbruket vil være godt under forventningene på 133.000.

Sammen med en forventet jobbvekst innen det offentlige på 25.000 antyder onsdagens rapport fra ADP at sysselsettingen utenfor jordbruket vil havne på 73.000 i juli. Den endelige fasiten kommer fredag da det amerikanske arbeidsdepartementet vil fortelle den offisielle utviklingen i juli.

Nedgangen skyldes at det dårlige boligmarkedet og de høye bensinprisene har fått innvirkning på forbruket og dermed behovet for ansettelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere