NA24.no

Utbombet aksje tar hevn

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Yara leverer sterke resultater i tredje kvartal.

Yara-aksjen har fått skikkelig juling i år. Utsiktene til lavere økonomisk vekst, og svakere etterspørsel etter gjødselsprodukter, har fått selskapets aksjekurs til å falle nesten 30 prosent i år. Bare den siste måneden er kursen ned 15,2 prosent.

Resultatrapporten fredag viser imidlertid at Yara fortsetter å levere gode resultater.

Doblet
Yara fikk et resultat etter skatt på 3.566 millioner kroner i tredje kvartal. Dette var en dobling fra 1.927 millioner kroner på samme tid i fjor.

Driftsresultatet før spesielleposter (EBITDA) for tredje kvartal var 4.211 millioner kroner sammenlignet med 2.536 millioner kroner i fjor.

- Yara rapporterer et sterkt resultat for tredje kvartal med en betydelig marginforbedring for alle produktgrupper, og med sterk etterspørsel spesielt i Latin-Amerika og Asia, skriver konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara i en melding.

Og han fortsetter:

- Til tross for usikkerhet knyttet til makroøkonomien og vanskelige innhøstingsforhold, var europeisk salg på sammenlignbar basis kun 10 prosent lavere enn i fjor. Bondens lønnsomhet er fortsatt sterk med dagens kornpriser, og sammen med lave lagre i verdikjeden indikerer dette at en innhenting i leveransene i resten av sesongen er sannsynlig.

Bedre enn ventet
Justert for bortfall av libysk urea og strukturelle endringer, var Yaras gjødselleveranser ned 8 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor da etterspørselen i Europa var sterk. Marginene økte for alle produktgrupper, med det største bidraget fra urea og nitrater. Salgsvolumene i Industrisegmentet økte med 8 prosent, primært grunnet vekst i miljøprodukter.

Yaras fabrikker produserte noe under normalnivå, i tråd med veiledningen i Yaras rapport for andre kvartal.

Ser man fremover, peker den forventede tilstramningen i den globale tilbuds- og etterspørselsbalansen for korn i retning av fortsatt sterke priser og et behov for å forbedre produktiviteten i jordbruket. Betydelige kjøp fra India har tidlig i oktober bidratt til å holde internasjonale nitrogenpriser på nivåer tilsvarende tredje kvartal. I følge offisiell informasjon vil den kinesiske eksportskatten være 110 prosent fra 1. november, opp fra om lag 40 prosent i dag basert på de siste eksportpriser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere