Gå til sidens hovedinnhold

Utbyttene forsvinner i rekordtempo

Amerikanske selskaper kutter nå utbyttene i det høyeste tempoet på 50 år.

Det viser nye statstikk fra kredittratingselskapet Standard & Poor melder Associated Press tirsdag. Så langt i år har syv av selskapene i S&P’s 500-indeks over de største selskapene i USA kuttet i utbytte.

NA24 - din næringslivsavis

Effekten utgjør 12 milliarder dollar som er fjernet fra aksjonærenes lommer. Sist av disse er farmasigiganten Pfizer som kom med den tunge meldingen mandag. Ifølge S&P er det blant annet selskaper som investorene hadde regnet med ville gi gode utbytter i vanskelige tider som også ser seg nødt til å kutte.

Dersom trenden med utbyttekutt fortsetter utover i resultatsesongen som nå er i startgropen, vil det være den høyeste kuttakten i utbytter siden 1958, viser tall fra S&P. Da falt utbyttebetalingene fra S&P 500-selskapene med 8,4 prosent.

Kuttene kommer på toppen av de store krusfallene som aksjonærene allerede har vært igjennom.

- Det er let å si at det kommer til å bli det verste på 50 år, men det store spørsmålet er om det blir mye verre enn det, sier senioranalytiker Howard Silverblatt i S&P til AP.

Seks av selskapene i S& 500 som har varslet kutt i utbytte i 2009 er finanskonsern, blant annet Bank of America som har redusert utbyttenivået fra 1,28 dollar per aksje i 2008 til 4 cent for 2009. Det alene utgjør 6,2 milliarder dollar for aksjonærene.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene