*Nettavisen* Økonomi.

Utelukker ikke norsk bankkollaps

Kredittilsynet mener norske banker kan få problemer dersom finanskrisen vedvarer.

23.09.08 16:38

Norske banker er godt rustet for krisen som nå treffer verdensøkonomien med full kraft. Men krisen bør ikke vare for lenge.

NA24 - din næringslivsavis

For selv om norske banker har lært av bankkrisen og Finance Credit-krisen, kan det fortsatt være nye problemer som kommer lenger nede i veien. Det fremkommer av et brev Kredittilsynet sendte til Finansdepartementet mandag.

Eiendom kan svekke sikkerheten
- Norske økonomi er sterk, arbeidsløsheten og misligholdsnivåene er fortsatt lave, bankenes generelle soliditet er tilfredsstillende etter gode resultater i flere år, men sikkerhetsnivåene bak utlånsengasjementene kan svekkes dersom man får prisfall i eiendomsmarkedene, skriver Kredittilsynet i brevet.

I tillegg til eventuelle problemer i eiendomsmarkedet er også finanskrisen et varsku for norske banker. I utgangspunktet har norske banker høy tillit, men en del av denne forsvant etter at det danske bankvesenet for alvor begynte å få problemer. Skulle krisen vedvare, frykter Kredittilsynet at også norske banker kan komme til å slite.

Kan ikke utelukke problemer
- Selv om økonomien holder seg robust, og selv om likviditetssituasjonen i norske banker nå vurderes som tilfredsstillende, kan det ikke utelukkes at enkeltinstitusjoner kan få problemer, særlig dersom den internasjonale finanskrisen skulle vedvare, skrives det videre i brevet.

- Likviditetsproblemer i enkeltinstitusjoner kan utløses som følge av at banker i Norden eller Europa får problemer. Større norske banker, med betydelig motpartseksponering internasjonalt, kan også direkte eller via en annen institusjon rammes av sammenbrudd i store internasjonale finanskonsern, skriver Kredittilsynet.

- Slike sammenbrudd kan skape uventede tap og medføre at fundingen tørker ut. Videre vil store tap på enkeltinstitusjoner kunne skape usikkerhet og mistillit til den generelle kvaliteten på institusjonenes utlånsporteføljer.

Mister tillit
Overfor NA24 utdyper Kredittilsynet synet sitt.

- Norske banker har bedret likviditeten det siste året. Problemer kan imidlertid oppstå dersom krisen vedvarer, enkeltengasjementer svekker resultatene og investorene mister tilliten til enkeltbanker. Da kan vi få en situasjon hvor enkeltinstitusjoner går over ende, sier tilsynsrådgiver Erik Lind Iversen til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.