Gå til sidens hovedinnhold

Utelukker ikke skrekkrente

Sjeføkonom Knut Anton Mork utelukker ikke boligrente på over syv prosent. Hva skjer med boligprisene?

Handelsbanken Capital Markets la tirsdag formiddag frem sin konjunkturrapport om de økonomiske utsiktene.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank har akselerert sin rentehevingsprosess til en takt som Handelsbanken tror vil fortsette fram til sommeren.

- Dette gir høyere korte renter og sterkere krone, særlig mot dollar, som svekkes av amerikansk avmatning i økonomien, heter det i rapporten.

- Den økte inflasjonen har gjort det mulig for sentralbanken å heve renten i en noe hurtigere takt enn det den har gjort siden den begynte å heve i midten av 2005 — én kvartings heving i hver strategiperiode. I skrivende stund har faktisk renten blitt hevet fire av de siste fem rentemøtene. For resten av det inneværende halvåret tror vi denne takten vil fortsette, skriver Handelsbanken i rapporten, som ble lagt frem i Oslo tirsdag.

Få onsdagens rentesvar på sms. Send NA24toppsak til 1984.

Venter flere rentehevinger
- Spesielt får dette støtte av de høye inflasjonstallene for mars. Før dette tallet anså vi sannsynligheten for en uendret rente i april å være i marginal overvekt. Men vi mener den høye kjerneinflasjonen i mars endret sannsynlighetene, slik at vi nå også venter en kvartings heving i april, i tillegg til mai og juni.

Handelsbankens økonomer ser for seg en rente på 4,75 prosent i juni, og en styringsrente på 5,25 prosent ved årsskiftet.

De viser også til at at inflasjonen begynner å tikke sakte men sikkert oppover, drevet hovedsakelig av innenlandske faktorer som stramt arbeidsmarked og kapasitetsbegrensninger, men også etter hvert av økte importpriser.

Handelsbanken skriver at inflasjonen de siste fem sammenhengene månedene har vært høyere enn Norges Banks estimat.

- Videre ligger prisstigningen over de siste seks månedene, justert for normale sesongsvingninger, på 2,2 prosent annualisert—altså ikke langt unna inflasjonsmålet, påpeker Handelsbanken.

Fremdeles usikkert
Men Handelsbanken viser til at det er betydelig usikkerhet om veien videre.

- Norges Bank advarer om usikkerhet om videre inflasjon. Riktignok har arbeidsmarkedet tilstrammet seg ytterligere siden sist rapport og kapasitetsbeskrankninger er sterkere tilstedeværende, men samtidig har også produktivitetsveksten vært solid. Det sistnevnte påvirker økonomiens potensielle vekst og derigjennom hvor mye den kan vokse uten at det resulterer i inflasjon, skriver Handelsbanken.

Handelsbanken skriver videre at dersom de har overvurdert vekstpotensialet fremover, samtidig som etterspørselen i økonomien fortsette, må må det regnes med en større renteoppgang enn tidligere anslått, advarer banken.

Da kan det gå mot en rente som er langt høyere enn det som finnes i prognosene.

- Dette gjelder særlig stigningstakten i annet halvår i år og neste år. Videre må vi da regne med at ikke bare stigningstakten heves, men at renta til slutt vil nå høyere nivåer enn det vi nå har anslått. Seks prosent sentralbankrente, eller til og med litt høyere, virker da realistisk, skriver Handelsbanken i sin rapport.

Skulle dette skje vil den gjengse boliglånskunde med flytende rente oppleve en rente på over 7 prosent.

HTML EMBED

Finn ut hva renteøkningen vil koste deg

%
kr
år
kr
Mnd År
Fyll ut tre av feltene og klikk ved det fjerde. Resultatet avrundes.

Bekymret for høy fellesgjeld
Men hva med boligprisene? Handelsbanken oppsummerer OECD som anser at de norske boligprisene stort sett er i tråd med den fundamentale utviklingen.

- Høy immigrasjon og bedret bytteforhold rettferdiggjør en høyere boligprisutvikling i Norge enn i de fleste andre land. Allikevel er det en risiko for at prisene kan falle, særlig i visse markedssegmenter, skriver Handelsbanken.

De er særlig mest bekymret for boliger med høy fellesgjeld.

- Disse finnes først og fremst i etableringsboliger og hyttemarkedet, og vi ser en betydelig risiko for fall i disse markedssegmentene, skriver Handelsbanken.

Men de utelukker heller ikke et generelt fall i boligmarkedet.

- Lavere priser på de minste leilighetene reduserer egenkapitalen til husholdninger som etterspør større leiligheter. Et prisfall kan også smitte internasjonalt gjennom økte risikopremier hos utlåner, høyere forventet risiko, og gjennom lavere forventet prisvekst på boliger. Før vi ser et betydelig fall i det amerikanske boligmarkedet på grunn av tap på «subprimes lån», og betydelige fall i deler av det norske boligmarkedet, tror vi imidlertid at det generelle nivået på norske boliger vil holde seg oppe.

Venter renteoppgang onsdag
I likhet med de fleste andre i markedet forventer Handelsbanken ved sjeføkonom Knut Anton Mork at renten blir satt opp igjen på onsdag denne uken.

Les hva aktørene og sjeføkonomene venter av morgendagens rentemøte her:

- Renten øker nå igjen

Forventningene om en renteoppgang kom særlig etter inflasjonstallene for mars, som viste større prisoppgang enn ventet.

Hva som skjer med renten får du vite presis kl. 14.00 onsdag - på NA24.

Få rentesvaret på sms. Send NA24toppsak til 1984.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar