NA24.no

Utenlandsk storavis: «Så mye kan du tjene i Norge»

Sist oppdatert:
Sveriges største avis med omfattende guide for svensker som ønsker jobb i Norge.

Svenske arbeidsinnvandrere har strømmet til Norge de siste årene, og det er det gode grunner til når vi ser på lønnsnivået for en rekke yrkesgrupper i Sverige kontra Norge.

I forrige uke publiserte Aftonbladet en stor norgesguide (betaling) for svensker som kan tenke seg å jobbe i nabolandet. Avisen har sammenliknet gjennomsnittslønnen for en rekke yrkesgrupper, og forskjellene er markante.

Tjener 20.000 mer i Norge
En lege kan tjene over 20.000 kroner (alle tall i SEK) mer i måneden i Norge enn i Sverige, ifølge avisen, mens det tilsvarende tallet for førskolelærere er over 13.000 kroner. Sykepleiere tjener 11.000 mer i Norge, mens tallet for sosionomer er 12.000.

Aftonbladet lister også opp hvilke yrker i Norge der det finnes flest ledige jobber. I helse og omsorg er det for tiden ca 2500 ledige arbeidsplasser, mens det finnes over 1000 ledige jobber innen butikk og handel.

Her ser du Aftonbladets artikkel (saken fortsetter under faksimilen):


Sparer lønnen - lever på driksen
Avisen har intervjuet 20 år gamle Kristian Hollås Eriksson fra Västerås.

Han søkte jobblykken i Norge i fjor høst og stortrives som servitør i Oslo. 20-åringen har allerede rukket å legge seg opp flere hundre tusen kroner.

- Jeg sparer hele lønnen. Jeg lever på driksen, som pleier å være på ca 10.000 kroner i måneden, sier  han til avisen.

Hollås Eriksson har bare pene ting å si om nordmenn og det norske arbeidslivet.

- Nordmenn digger oss svensker. Vi jobber fokusert og gir ofte mer av oss selv enn dem som allerede er etablert med venner og familie. Sjefene ser oss, derfor er det også lettere å avansere i en bedrift enn i Sverige, sier han til avisen.

55.000 jobbsvensker i Norge
De siste SSB-tallene (fjerde kvartal 2014) viser at 55.307 svensker for tiden jobber i Norge. Om lag halvparten er ikke registrert bosatt i Norge.

Ledigheten blant svensker i Norge er for tiden på 1500, ifølge august-tall fra NAV. Tilsvarende tall for august 2014 var 1400.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere