Utenlandske leger forskjellsbehandles

Leger i EØS-området kan flytte til Norge og få jobb uten å måtte avlegge språktest, andre må ta tre tester før de godkjennes i Norge.

17.01.06 17:30

Leger fra Polen, Ungarn, Tyskland og andre EU-land kan få jobb som lege i Norge så lenge arbeidsgiveren mener at de er flinke nok til å kommunisere på norsk, skriver Utrop.

Leger som kommer fra land utenfor EU må derimot avlegge en språktest, en kommunikasjonstest og en fagprøve med spørsmål hentet fra hele det medisinske pensumet. Flere norske leger har forsøkt seg på den medisinske fagprøven og hele 85 prosent av dem strøk.

Mohamed Ali Ismail har bodd i Norge siden 2001. Han utdannet seg til lege i Syria, men har fortsatt ikke blitt godkjent som lege her i Norge.
- Den medisinske prøven vi må ta er umulig, sier Mohamed Ali Ismail til Utrop.

Einar Skoglund i Legeforeningen sier til Utrop at han forstår at legene som kommer fra land utenfor EU/EØS reagerer på forskjellsbehandlingen.
- Det blir slik når man har internasjonale avtaleverk, sier Skoglund til Utrop.

Legeforeningen er også kritisk til den medisinske fagprøven som disse legene må ta, og ifølge Skoglund arbeider det medisinske fakultetet med å utforme en ny fagprøve som er bedre og mer rettferdig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.