*Nettavisen* Økonomi.

Utforbakke på Oslo Børs

Oljehoppet hjalp ikke. Flere tungvektere gikk på store smeller.

23.09.08 18:15

Drevet av nedturen på børsene internasjonalt ble tirsdag en ny tung dag for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen endte ned 1,66 prosent til 355,47 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av mandag kveld fikk oljeprisen fart på seg. Den amerikanske referanseoljen WTI la på seg hele 25 dollar i verdi på det meste, det største hoppet noensinne. Mye av oppgangen kunne riktignok tillegges at oktoberkontrakten løp ut i går kveld, og at det var enkelte som måtte snu sine posisjoner. Omfattende shortinndekning dro med prisene oppover.

LES OGSÅ:Vanvittig oljehopp

Tirsdag fikk prisen riktignok en rekyl fra den voldsomme oppgangen. Idet Oslo Børs stengte gikk novemberkontrakten på nordsjøoljen under hammeren for 104,25 dollar på råvarebørsen i London. Det er 1,69 prosent lavere enn den sluttet på i går kveld, men fremdeles drøye 1,21 prosent høyere enn ved mandagens børsslutt i Oslo.

Dollarrekyl
Den dollarhandlede råvaren fikk problemer med en oppgang for den amerikanske valutaen. Dollar stiger 0,66 prosent mot vår egen valuta og handles til 5,57 kroner, tirsdag. Mot euro og yen styrker den seg henholdsvis 0,44 og 0,31 prosent.

Oljeaksjene hadde riktignok en brukbar dag

StatoilHydro gjorde det bedre enn børsen for øvrig, men falt like fullt 0,33 prosent til 150,50 kroner.

DNO steg derimot respektable 4,37 prosent til 5,25 kroner. Flere analytikere har uttalt seg positive til aksjen den siste tiden.

Finanssmell
Finanskrisen er med på å prege børsbildet også denne børsdagen.

Børsens egen finanstungvekter, DnB NOR, får merke at investorer er mer skeptiske til banksektoren. Aksjen datt hele 4,64 prosent til 53,40 kroner. Verdens forsikringsselskap har også fått merke krisen, særlig etter bråket rundt giganten AIG startet forrige uke, og Storebrand er intet unntak. Det norske selskapet falt 7,29 prosent til 36,25 kroner.

På tungvekterfronten gikk også Norsk Hydro på en stor smell, ned 4,63 prosent til 39,15 kroner, i en sammenlignbar utvikling som aluminiumselskap i andre land.

Børsslakt
Investorene i Exense har likevel hatt det suverent verst i dag. IT-selskapet fikk rundjuling på børsen og sendt ned grusomme 34,15 prosent til 0,27 kroner denne tirsdagen.

Børsslakten kommer som en følge av et det nye styret har funnet skjeletter i skapet. Slik det ofte er ved bytter i ledelsen ønsker den nye garde å

Styret har gjennomgått resultatet så langt i år og hvordan det står i forhold til hva selskapet tidligere har opplyst de forventer. Etter gjennomgangen anslår de et underskudd på 6,8 millioner kroner før skatt for 2008 som helhet. Til sammenligning viste det tidligere anslaget et overskudd på 2,8 millioner kroner.

LES OGSÅ:Exense slaktes

Diamantfeber
På vinnerlisten troner svenskbaserte International Gold Exploration. Traderfavoritten smalt gjennom taket etter at det kom en oppdatering fra diamantprosjektet i Angola der det ble nevnt om lovende resultater fra testingen. Med håp om at det kan være snakk om et større diamantfunn enn tidligere antatt sendte spekulantene aksjen opp 27,03 prosent til 0,94 kroner.

LES OGSÅ:Aksje til himmels på børsen

Andreplassen går til det lille bioteknologiforetaket Diagenic, med en oppgang på 7,84 prosent til 3,99 kroner. Oppgangen kom etter en melding om at selskapets blodbaserte brystkrefttest er klar for lansering i India.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.