*Nettavisen* Økonomi.

Utfordrer de store

Protector skal ta opp kampen med de store og kjøper opp en konkurrent.

20.01.09 15:07

Midt i børsuroen finner to forsikringsselskaper sammen.

NA24 - din næringslivsavis

Det børsnoterte norske forsikringsselskapet Protector kjøper Nemi Forsikring. Den islandske eieren Tryggingamidstodin har inngått avtale med Protector om at Nemi nå skal havne på norske hender igjen. Nemi har vært forsøkt solgt tidligere. Den amerikanske forsikringsgiganten W.R. Berkley Corporation var svært nær ved å sikre seg det norske baserte selskapet, men forhandlingene med Tryggingamidstodin strandet.

Les mer: Amerikansk eierjakt strandet

For å skape ro rundt eiersituasjonen i Nemi har Protector gått ut med avtalen før en endelig bekreftet gjennomgang. En endelig avtale vil være avhengig en økonomisk og juridisk gjennomgang, en såkalt due diligence, samt godkjennelser fra Kredittilsynet, Finansdepartementet og Konkurransetilsynet.

Forhandler om pris
Prisen er ikke helt fastsatt, men partene er enige om at den vil tilsvare 50 prosent av solvenskapitalen i Nemi Forsikring. Partene skal revidere og godkjenne solvenskapitalen. Oppgjøret skal skje kontant.

Ved utgangen av 2007 hadde Nemi en solvenskapital på 514,2 millioner kroner.

- Solvenskapitalen er veldig mye lavere enn ved årsskiftet i fjor, sier konsernsjef Sverre Bjerkeli i Protector til NA24.

Han viser til at finanskrisen med tilhørende verditap og dårligere avkastning på investeringer også har rammet Nemi i likhet med alle de andre i bransjen. Dermed vil nok kjøpesummen bli langt lavere.

- Vi har naturligvis gjort oss opp en mening på hva denne vil ligge på, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere før informasjonsmemorandumet er klargjort.

Basert på utviklingen i kapital- og finansmarkedene så har det fått innvirkning på solvenskapitalen til forsikringsselskapene. Dermed vil nok den endelig prisen langt lavere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi er ekstremt likvide
Protector hadde kontanter og kontantekvivalenter på 131,8 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal i 2008. Selskapet har i sin melding i forbindelse med oppkjøpet varslet at det ikke er aktuelt med emisjon. Å skaffe kontanter skal ifølge Protector-sjefen ikke by på noen problemer.

- Vi kan realisere mange hundre millioner kroner i løpet av noen dager. Likviditetsproblematikken eksisterer ikke. Vi er ekstremt likvide, sier Bjerkeli.

Begge selskapene har uttalt at de ønsker å være en utfordrer til de store etablerte forsikringsselskapene, og nå er de styrket i denne prosessen.

- Vi står sterkere nå for å utfordre de større. Vi gleder oss å gjøre dette med nye kolleger, sier Bjerkeli til NA24.

Samkjøring skal gi synergier
I dag er Protector mest kjent for sin eierskifteforsikring, og selskapet skal fortsatt satse på dette området. Begge partene har satset på såkalte landbaserte forsikringsområder og innen denne virksomheten vil det skje en samkjøring. Dette omfatter den norske industri- og næringslivsporteføljen. Når det kommer til den internasjonale marinevirksomheten til Nemi er denne satsingen oppe til vurdering.

Samlet er det anslått at det sammenslåtte selskapet vil ha proforma brutto premieinntekter på 1,7 milliarder kroner i 2008. Og det skal være flere synergier mellom selskapene.

- En sammenslåing av NEMI Forsikring og Protector Forsikring er strategisk, operasjonelt og finansielt riktig. Vi er svært tilfredse med å kunne tilby en god permanent løsning for NEMI Forsikring og dets ansatte. Det kombinerte selskapet kan nå fokusere fullt og helt på fortsatt god drift og å generere lønnsomhet til sine eiere, kommenterer Sverre Bjerkeli i børsmeldingen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.