NA24.no

Utgiftssjokk for sameie

DYRT: De to blokkene som var påbegynt, ble stående uferdige da entreprenøren gikk konkurs. Nå er de ferdige, men fem blokker gjenstår.
DYRT: De to blokkene som var påbegynt, ble stående uferdige da entreprenøren gikk konkurs. Nå er de ferdige, men fem blokker gjenstår. Foto: Terje Holm (Moss Avis)
Sist oppdatert:
Boligsameiet Åvangen terrasse i Moss går på en kraftig smell av utgifter. Samtlige 84 boenheter må ut med 250-300.000.

Det skyldes omfattende vedlikeholdsbehov, en entreprenør som gikk konkurs og et boligsameie som ikke hadde noe vedlikeholdsfond, skriver Moss Avis.

Resultatet er at eierne av seksjonene nå må betale 250-300.000 i en ekstraordinær innbetaling. Spredt på to år blir det en månedlig utgift på pluss minus 13.000 i to år. Det ble vedtatt på sameiermøtet tirsdag.

Skader

– Dette er en tragedie for de som bor der, sier advokat Petter Koren, som er engasjert i styret i boligsameiet, for å gi råd til å løse finansieringen av vedlikeholdet. Moss Avis har vært i kontakt med flere medlemmer av styret. De henviser til advokaten.

Åvangen terrasse består av sju blokker, med totalt 84 terrasseleiligheter. Da terrassene skulle rehabiliteres for fire år siden gikk flere ting galt.

– Vedlikeholdet var blitt utsatt lenger enn fornuftig, og det var oppstått skader som gjorde vedlikeholdsbehovet mer omfattende. Da arbeidet med de to første blokkene var påbegynt, gikk entreprenørene konkurs. Dermed ble arbeidet stående uferdig. Enkelte har ikke kunnet bruke verandaen på flere år. Folk har vært utsatt for en forferdelig situasjon, sier Koren.

Ikke fond

– Ethvert boligsameie må sørge for å vedlikehold. Det kan man finansiere på to måter, ved å betale inn et vedlikeholdsfond over tid, eller ved å ta utgiften når den kommer. Sameiermøtet avgjør hva man gjør. Velger man det siste, og må ut med X antall millioner til omfattende vedlikehold, må man få pengene inn. Eierseksjonslovens system gjør at dette blir en felleskostnad. Alle må betale for alles terrasser, sier advokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UHELDIG: Da terrassene skulle rehabiliteres for fire år siden gikk flere ting galt.


– Ved en engangsinnbetaling må man ha positivt vedtak fra alle. Med 84 leiligheter får man ikke det. Beløpet er derfor spredd over en periode på to år. Da får man normale kostnader, pluss en ekstrainnbetaling per måned. Men uansett om man skal betale 250.000 som en engangssum eller 14.000 per måned i to år må man ta opp lån i banken.

– De som har bodd her lenge har spart likviditet fordi de har hatt lave utgifter i mange år. Men for dem som kjøpte seg inn for få år siden er opplevelsen annerledes. En ekstrautgift på 250-300.000 vil også ha konsekvenser når leiligheten skal ut i markedet. Det må disse menneskene leve med, sier Petter Koren.

Les flere saker i Moss Avis


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere