NA24.no

Utleieselskapet Sorbonne har røykeforbud i sine leiligheter.
Utleieselskapet Sorbonne har røykeforbud i sine leiligheter. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Utleier krever 500 kroner av studenter ved brudd på røykeforbudet

Sist oppdatert:
Nå får de kjeft av Forbrukerombudet.

Bergensavisen: Forbrukerombudet har i høst gått gjennom vilkårene i husleiekontraktene til flere store utleiefirmaer i Bergen, Oslo og Trondheim. Flere utleieselskaper må endre på vilkårene i leiekontraktene sine.

Sorbonne og Pallas Eiendom er to utleiegiganter i Bergen som har fått sjekket kontraktene sine. Sistnevnte har alene omlag 150 utleieenheter i Bergen. Sorbonne ønsker ikke å gå ut med hvor mange enheter de leier ut.

Bes om å endre praksis

Forbrukerombudet har konkludert med at Pallas Eiendom skyver ulovlig mye av vedlikeholdsansvaret over på leietakerne. Kontraktene gir i realiteten anledning til å kreve at leietaker oppgraderer boligen.

Begge utleieselskapene bes om å endre praksis med å benytte forskuddsbetaling av husleie som et alternativ til depositum. De må også ender ordningen med gebyrer for brudd på leiekontrakten som ikke fører til reelle utgifter for utleier.

Forbrukerombudet mener dessuten de opplyser utilstrekkelig om leietakers rettigheter ved mislighold. De ber om at leietakers rettigheter tas inn i kontrakten, skriver Bergensavisen

500 kroner for røyking

I kontakten sin skriver Sorbonne:

«Det er røykeforbud på hele eiendommen. Dersom leietaker bryter dette forbudet vil leietaker bli fakturert et beløp pålydende kr 500 per hendelse».

Denne formuleringen liker Forbrukerombudet dårlig.

De ber Sorbonne påse at gebyrene stemmer overens med den reelle kostnader de har ved disse tilfellene.

Skal endre gebyret

Eirik Hokstad, daglig leder i Sorbonne, er ikke kjent med at de noen gang har sendt ut et slikt røykekrav. De kommer heller ikke til å fjerne punktet fra kontraktene.

– Når man leier ut eiendom har man et objektivt ansvar for brannsikkerheten. Røyking er en statistisk hyppig brannårsak, og derfor ønsker vi å opprettholde dette forbudet. Vi kommer i samråd med Forbrukerombudet til å gjøre om på gebyret, slik at det fortsatt har en konsekvens for våre leietakere dersom de røyker – og da indirekte svekker brannsikkerheten til sine medboere, påpeker han.

Leietakere får velge

Sorbonne ser ikke på Forbrukerombudets tilbakemelding som kritikk, men som en invitasjon til konstruktiv dialog. De er også positive til standardiserte kontrakter for bransjen.

– Vi jobber nå med nye kontraktsmaler. Innen næringseiendom har vi slike standardkontrakter. For boligeiendom finnes flere slike maler, men de fleste bærer preg av en form for vinkling, og vil da igjen ivareta enten utleier eller leietaker på en ubalansert måte, mener Hokstad.

Fra og med neste år kommer Sorbonne til å tilby sine leietakere to depositumsalternativer. Enten kan de velge tre måneders depositum etter Husleielovens bestemmelser, eller depositumsforsikring gjennom tredje part, skriver Bergensavisen

Utleier krever vedlikehold

Pallas Eiendom krever 500 kroner av leietakere som mister nøkkel og kort. De må også ut med samme beløp per manglende vask.

Forbrukerombudet understreker at utleier kun kan få dekket reelle utgifter.

I kontrakten fremgår det også at:

«Leietaker skal vedlikeholde leiligheten (hybelen) med de ledninger og innretninger som hører til for avløp og forsyning med vann, gass, varme og elektrisk strøm til lampepunkter og stikkontakter. Fornyelse av tapet, maling og annen istandsetting eler oppussing som følge forringelse ved slit og elde skal besørges så ofte som det sedvanemessig er påkrevd etter eiendommens, leiligheten (hybelens) eller rommets beskaffenhet.»

– Kan ikke pålegges oppussing

Forbrukerombud Gry Nergård forteller at Forbrukerombudet har gått gjennom vilkårene i husleiekontraktene til flere store utleiefirmaer i Oslo, Trondheim og Bergen. Aktørene henvender seg i stor grad til studenter og andre som leier over kort tid.

Forbrukerombudet mener dette er urimelig.

«Ved dette legger man opp til at det er leietaker, ikke husleier, som har ansvaret for vedlikeholdet av husrommet. Dette vilkåret går langt utover den fordelingen av vedlikeholdsplikten som er utgangspunktet etter husleieloven...».

– Det vil være helt vilkårlig hvem som ender opp med vedlikeholdsansvaret. Er man riktig uheldig, så bor man i leiligheten akkurat når gulvet er så slitt at det må skiftes ut. Etter vår mening kan ikke utleierne pålegge leietakerne slike krav, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Palass nekter

Kamila Wesolowska i Pallas Eiendom sier at det ikke er riktig at de pålegger at leietaker står for oppussing ved utflytting.

– Det har heller ikke skjedd at leietaker er pålagt å fikse opp leiligheten på grunn av slitasje, sier hun.

– Er det rimelig å kreve 500 for tap av nøkkel eller manglende vask?

– Hver systemnøkkel koster oss cirka 300 kroner. Vi er nødt til å bruke tid på å bestille og hente den. Når det gjelder manglende vask, så det viktigste er at hver enkel leietaker har rutine på at det er deres plikt til å vaske gang. Derfor måtte vi innføre noe som vil hjelpe oss å holde orden og rettferdighet blant samtlige beboere. Jeg kan ikke huske at noen betalte de 500 kroner for manglende vask. Det er heller ikke det vi ønsker, sier hun.

Både Sorbonne og Pallas Eiendom må endre kontraktene sine, og får frist til 21. november.

Les flere saker hos Bergensavisen.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere