Gå til sidens hovedinnhold

Utlendingene dumper Norge

Pinsen reddet ikke Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs opplever nytt kraftig ras etter pinse.

Etter å ha vært ned rundt fire prosent fra morgenen av sendes Hovedindeksen ved lunsjtider ned hele 5 prosent til 327 poeng.

- Det er utlendingene som selger, sier en aksjemegler til NA24.

Dette er langt svakere enn flere av de andre ledende indeksene i Europa. Den siste måneden har Hovedindeksen svekket seg hele 15,6 prosent, etter at utlendingene har solgt seg ut av det norske aksjemarkedet, og søkt seg til tryggere havner.

Det er også tungt på flere andre børser i Europa. FTSE-indeksen i London er ned 3,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 2,5 prosent. I Paris er CAC-indeksen ned 2,9 prosent.

Ute i Europa er det frykt rundt gjeldskrisen i Sør-Europa og trøbbel for spanske banker. I tillegg til dette er det den tilspissede konflikten mellom Nord- og Sør-Korea som herjer i aksjemarkedene.

Her kan du følge stupet på Oslo Børs

Tungvekterne rett ned
For den oljetunge Oslo Børs hjalp det heller ikke på at oljeprisen igjen var under press. I morgentimene er prisen på nordsjøolje på 68,69 dollar, noe som er en nedgang på 2,2 prosent.

På Oslo Børs er Statoil ned 3,6 prosent til 122,70 kroner, mens John Fredriksens Seadrill er ned 7,4 prosent til 129,80 kroner. Seadrill er for øvrig ned nesten 20 prosent den siste måneden.

Både Hydro og Telenor er begge ned over 4 prosent i morgentimene.

Også kronen får juling i morgentimene, ettersom utlendingene selger seg ut av norske aksjer. Dollaren kostet 6,62 kroner i morgentimene tirsdag, fra 6,51 kroner døgnet før.

Varsler kutt
Mandag ble det meldt om omfattende kuttplaner både i Tyskland og i Storbritannia.

Den britiske finansministeren George Osborne sa mandag at den nye regjeringen har identifisert 6,25 milliarder pund, nesten 60 milliarder kroner, i kutt som skal gjennomføres allerede i inneværende budsjettår.

Han gjorde det også klart at dette bare var en beskjeden begynnelse. De annonserte innstramningene utgjør bare rundt 4 prosent av landets budsjettunderskudd.

Tiltakene kommer på en rekke områder, men helse, forsvar, bistand og utdanning er foreløpig skjermet.

Den tyske regjeringen planlegger også innstramninger på 10 milliarder euro, 80 milliarder kroner, hvert år frem til 2016.

Dermed mener Tyskland å sette et eksempel for andre EU-land, skriver avisen, som viser til anonyme regjeringskilder. Innstramningene vil omfatte både utgiftskutt og skatteøkninger, blant annet ved å fjerne unntak og fradrag i skattesystemet.

Av disse to landene, har Storbritannia det mest akutte kuttbehovet. Årets budsjettunderskudd ventes å utgjøre rundt 12 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er verst i hele Europa.

I Tyskland ventes underskuddet å være 5-6 prosent av BNP.

Frykt i finansbransjen
Mandag kom også Det internasjonale pengefondet IMF med en uvanlig klar advarsel til Spania.

Landet står overfor alvorlige ufordringer, ifølge IMF. Fall i eiendomsmarkedet har rammet økonomien hardt. I tillegg til raskt økende offentlig gjeld, er privat sektor forgjeldet. Næringslivet er lite konkurransedyktig.

IMF mener Spania trenger omfattende reformer, blant annet når det gjelder et «dysfunsjonelt» arbeidsliv. Arbeidsledigheten i landet er over 20 prosent.

Spanske myndigheter måtte i helgen gå inn og redde regionsbanken Cajasur, som det er anslått at trenger 500 millioner euro i likviditet. Dette er andre gang på litt over ett år at den spanske sentralbanken har måttet redde en spansk bank. Banken er eid av Vatikanet.

Redningsaksjonen klarte altså ikke å hindre at investorene sendte finansaksjer ned i hele Europa.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken