NA24.no

Utlendingene rømmer Oslo Børs

Andelene utlendinger på Oslo Børs fortsetter å falle som en stein.

- Nedgangen i utlendingers eierandel tilsvarer omtrent økningen i statens eierandel. Vi må derfor anta at statens videre kjøp av aksjer i StatoilHydro er en viktig del av bildet, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen hos Oslo Børs til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Man må tilbake til 2004 for å finne lavere andel utenlandske investorer på Oslo Børs.

Ti prosent nedgang
Hovedindeksen har halvert seg siden inngangen til året, og i oktober er fallet på hele 23 prosent. Utlendingene rømmer børsen i samme tempo som verdiene fordufter.

Utlendingers andel falt til 34,12 prosent i oktober, mot en andel på 37,89 prosent i september.

- Det er vanskelig å være helt presis på utviklingen i tallene, da disse ikke er børsens tall men noe vi mottar fra Verdipapirsentralen hver måned, sier Olsen og legger til at at omsetningen i aksjemarkedet er lavere i oktober.

- Siden utenlandske investorer normalt står for nærmere 80 prosent av det som omsettes hver dag, har trolig utlendinger vært mindre aktive den siste tiden. Dette gir seg også utslag i deres eierskap, men det er vanskelig å være presis på hvor mye dette utgjør, sier han.

- Ikke dramatisk
Olsen mener nedgangen ikke er dramatisk, men naturlig tatt i betraktning den situasjonen vi har i de internasjonale finansmarkedene.

- Statens kjøp i StatoilHydro forklarer uansett mye av endringen. Når vi samtidig vet at utenlandske investorer er noe mindre aktive i disse ekstremt urolige tidene, har vi rasjonelle og naturlige forklaringer på endringene, sier han, og legger til at når markedene normaliserer seg tror han eierstrukturen også nærmer seg det bildet man har sett de siste årene.


Les også: - Oktober en knall måned

Fire år tilbake
Man må helt tilbake til 2004 for å finne slike lave nivåer på utlendingenes eierandel på våre lokale børs. Da var andelen 32,83 prosent.

I 1997 var utenlandsk eierandel på 31,15 prosent, og var stabilt rundt det til 2000 da det økte til 34,11 prosent. Nedgang etter IT-boblen. Det steg i 2004 til 32,83 prosent, 37,05 prosent året etter, og har ligget rundt 40 prosent den siste tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere