Utlendingenes olje-bom

Oljefondets eksterne forvaltere gjør en dårligere jobb enn før. Men Norges Bank gjør ingenting.

21.11.06 15:47

Les NA24 på mobil

2005 var et knallår for oljefondets eksterne forvaltere. I år har de ikke gjort det like bra, men Norges Bank har det ikke travelt med å tuppe ut forvalterne som skal gi oss mer penger på bok.

NA24 - din næringslivsavis

Store penger i utlandet
22 prosent av oljeformuen tas vare på av eksterne forvaltere i verdens finanssentra, som London og New York. Ved utgangen av tredje kvartal var det dermed 376 milliarder kroner som ble forvaltet av store, internasjonale finanshus og meglerselskap.

Det er med andre ord store penger som håndteres av andre enn Norges Banks egne forvaltere. I fjor var det god forretning, med en meravkastning i forhold til Finansdepartementets referanseportefølje på 0,7 prosent.

Men i år har ikke aksje- og obliagasjonsforvalterne gjort en like bra jobb.

Sjekk de dårligste og beste forvalterne på NA24s fondsseksjon.

Interne banker eksterne
Da direktøren for Norges Banks kapitalforvaltning, Knut N. Kjær, la frem oppdaterte tall for tredje kvartal viste tallene en mindreavkastning på 0,16 prosent i forhold til referanseporteføljen i tredje kvartal. Det er de eksterne forvalterne som står for all mindreavkastningen, mens Norges Banks egne forvaltere, som blant annet sitter i London, banker referanseindeksen.

- Det er svakere resultater i eksternforvaltningen, mens den interne forvaltningen har gått bra. Men vi måler våre forvaltere over en treårsperiode, og det er ikke noe som tilsier at vi skal endre strategien. Vi hadde et svært godt år for ekstern forvaltning i fjor, sier Kjær.

Så langt i år har de eksterne forvalterne sørget for at Oljefondet ligger 0,05 prosentpoeng bak referanseporteføljen.

Vil ikke revurdere strategien
- Vi har fortsatt er det romslig margin på meravkastningen i forhold til eksterne forvaltere, forsikrer Knut Kjær.

Oljefondet, som ifølge eks-finansminister Karl Erik Schjødt-Pedersen (Ap) har et evighetsperspektiv, har det ikke travelt med å revurdere sin bruk av eksterne forvaltere med det første.

- For oss er dette en for kort periode å vurdere strategien. Vi mener det fortsatt er gode muligheter for gode resultater med ekstern forvaltning, sier Kjær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.