NA24.no

Utsett skatten og bli rik

Sist oppdatert:
Dette sparetrikset er mer lønnsomt enn du tror.

Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet har klare tanker om nordmenns sparing.

Hun avslører under ett av sine beste sparetriks, men minner først om feilen mange nordmenn går i når det gjelder sparing.

- Å spare på høyrentekonto er kun for buffersparing eller hvis du sparer svært kortsiktig under to år, for eksempel til en ferie eller ny sofa. Det eneste du oppnår med en slik sparing er å oppbevare pengene dine, sier Olsvik Vammervold til NA24.

Du taper på høyrentekonto
Ingen bør forvente noen reell avkastning på høyrentekonto.

- Det at rentene er så lave som de er nå, forsterker dette poenget. Ekspertene mener også at vi kan forvente lav rente i lang tid framover. Likevel så var det i 2009 688 milliarder kroner som spares på konto i følge SSB. Etter skatt, inflasjon og eventuelt formuesskatt så taper man kjøpekraft på å ha penger på konto. Med buffersparing mener jeg penger som skal gi deg trygghet i hverdagen og være tilgjengelig til å dekke uforutsette reparasjoner og andre utgifter som kommer overraskende. Denne bufferkontoen bør tilsvare cirka tre månedslønner, sier hun.

Utsatt skatt gull verdt
- Hva er så ditt beste sparetriks?

- Ett av dem er helt klart å spare i aksjemarkedet. Studier konkluderer med at du kan forvente gjennomsnittlig tre til seks prosent høyere avkastning enn på risikofrie renter sonm høyrente, sier spareøkonomen.

Hun peker på skattekreditten, eller utsatt skatt, øker avkastningen på saprebeløpet vesentlig.

- På rentesparing så betaler du hvert år 28 prosent skatt av renten du får. Du får altså bare 72 prosent av den renten du har på kontoen. Når du sparer i aksjefond eller enkeltaksjer så betaler du ikke noen skatt på gevinst før du innløser fondet eller aksjen. Det vil si at du i aksjesparing har 28 prosent ”ekstra” som du kan reinvestere hvert år, sier Olsvik Vammervold.

Renters rente effekt
For de som kjenner til renters renteeffekten er utviklingen eksponentiell.

- Dersom du har spart i 30 år i et aksjefond så utgjør faktisk den utsatte skatten cirka 50 prosent av avkastningen du sitter igjen med til slutt, sier hun.

49.5 prosent høyere avkastning
I grafen over til høyre illustrerer Verdipapirfondenes Forening spareøkonomens poeng.

- Som stolpediagrammet viser betyr skattekreditten, eller utsatt skatt om du vil, 49,5 prosent ekstra avkastning over 30 år. I eksempelet sitter du igjen med en avkastning på 4.366 kroner i stedet for 2.159 kroner gjennom banksparing.

Sparing over tre til fire år
Skal du spare på mellomlang sikt på tre til fire år anbefaler Olsvik Vammervold obligasjonsfond eller kombinasjonsfond.

- På en slik horisont så tåler du litt svingninger i markedet. Fordelen med å ikke ha slik sparing på høyrentekonto er at du får litt ekstra avkastning samtidig som pengene ikke er like tilgjengelige i fond som på konto og det gjør at man ikke tar ut penger på impuls. Utsatt skatt gjelder også for kombinasjonsfond.

Må tåle svingninger
Hun understreker at prisen du må betale for å spare i aksjefond er at pengene dine vil svinge i verdi.

- Derfor er det viktig å selge seg gradvis ned de siste par årene før man trenger pengene, sier Olsvik Vammervold

Det smarteste for folk flest er å sette av penger i månedlig sparing.

- Da slipper man å prøve å tenke på om det er et godt tidspunkt eller ikke å kjøpe på. Man får over tid gjennomsnittskursen i markedet. I tillegg kan man kjøpe litt ekstra når børsen har falt en del slik den har gjort i sommer. Paradokset i sitatet fra Warren Buffet gjelder fortsatt: ”Aksjer er den eneste varen i verden folk vil ha når den er dyr og færre vil ha når den er billig.” Dette må vi endre på!, sier hun.

Nedbetaling av lån et annet godt sparetriks
Til sist minner Nordnets spareøkonom om et annet sparetriks som alltid er et godt alternativ.

- Dersom en har gjeld, noe mange av oss har, så er gjerne boligrenten høyere enn sparerenten og derfor bør du betale ned lån til et nivå du er komfortabel med. Penger som du setter av til mer langsiktig sparing, det vil si mer en fem års sikt, bør du spare i aksjefond eller eventuelt enkeltaksjer hvis du ønsker å være mer aktiv med sparingen din.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere