NA24.no

Utsettelser på Shtokman

Sist oppdatert:
Gazprom venter at gassproduksjonen i Barentshavet vil drøye.

Den russiske giganten Gazprom opplyser at det går mot en utsettelse av Shtokman-prosjektet.

Nå er det forventet av partnerne vil fatte en investeringsbeslutning først mot slutten av 2011. Dette er omtrent ett år senere enn planen.

Kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil forteller til Stocklink iMarkedet at det er sendt ut en pressemelding fra Shtokman Development AG der det opplyses at de tre partnerne har hatt et møte der de har gått gjennom den opprinnelige planen.

Bakgrunnen for dette er at markedsforholdene har endret seg og den opprinnelige planen skal gås gjennom på nytt.

Aanestad sier styret har vedtatt at de har valgt å gå videre i to steg. En investeringsbeslutning rundt gassrørutbyggingen med gassanlegget på land vil bli tatt i mars 2011, mens beslutningen om å bygge ut en flytende naturgassterminal LNG vil komme mot slutten av 2011. Tidligere var 2013 året det var planlagt oppstart.

Utsettelsen vil gjøre at gassproduksjon med gassrørledning og tilhørende landanlegg vil komme først i 2016, mens oppstart av LNG vil eventuelt komme i 2017.

- Vi ser dette på som en bekreftelse på at partnerskapet fungerer, og at dette vil bli en god og lønnsom investering, sier Aanestad til Stocklink iMarkedet.

Statoil har en eierandel på 24 prosent i utviklingsselskapet Shtokman Development. Gazprom sitter med 51 prosent, mens Total har 25 prosent.

Shtokman-feltet er et av de største bekreftede gassfelt som ligger til havs. Ifølge Statoil er det forventet å inneholde 3.700 milliarder standard kubikkmeter gassekvivalenter og 31 millioner tonn kondensat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere