*Nettavisen* Økonomi.

Utsetter «månelanding»

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Ingen CO2-rensing før tidligst i 2014.

06.05.10 06:24

Planen var at testanlegget på Mongstad skulle være klart i løpet av året, og at CO2 skulle fanges og lagres. Så ble det hele utsatt til neste år, og CO2-utslippene skulle likevel ikke lagres.

Nå er det hele igjen utsatt - til 2014.

Ikke forsvarlig

Begrunnelsen fra olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen (Sp), er at det er uforsvarlig å starte tidligere enn dette.

- Slik som det ser ut nå, i forhold til de store utfordringene som ligger i å få prosjektet godt nok industrielt, tror jeg ikke det er forsvarlig å legge opp til at en investeringsbeslutning blir tatt før 2014. De beste vurderingene nå er at vi trenger cirka fire år etter det, sier Riis-Johansen til NRK.

Lagring av CO2 kan bli avgjørende for å redusere utslippene av klimagasser fra fossil energiforsyning, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har kalt utviklingen av slik teknologi Norges månelanding.

Dermed er det mulig en ny regjering er på plass før rensingen tar til. Så langt er det Stoltenberg-regjeringen som har kommet med lovnader om rensing, så det er vanskelig å si hva en annen regjering vil gjøre med saken.

SV garanti

Frp mener olje- og energiministeren nå bryter SVs garanti om CO2-rensing på Mongstad innen 2014.

- Energiminister Terje Riis-Johansen går nå tilbake på alle løfter hans forgjengere har gitt om fremdrift på Mongstad, mener Frps energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen.

- Både daværende energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og SVs Kristin Halvorsen garanterte i Stortinget 18. oktober 2006 at rensing skulle finne sted innen 2014. Senest i mai 2009 bekreftet de rødgrønne partiene skriftlig at løftet sto ved lag. Nå avfeier Riis-Johansen dette på en arrogant måte og bekrefter nok en gang at regjeringen har lurt velgerne, sier Solvik-Olsen.

Han mener miljøbevegelse har all mulig grunn til å føle seg lurt i saken og krever at Riis-Johansen snarest kommer med en redegjørelse i Stortinget.

- Regjeringen har ikke gjort godt forarbeid når prosjektet utsettes med fire år bare ett år etter de fremmet saken for Stortinget. Jeg forventer at Regjeringen nå vil diskutere «månelandingsprosjektet» med litt mer ydmykhet. Terje Riis-Johansen må derfor snarest komme til Stortinget og redegjør om saken, sier Solvik-Olsen.

I 2006 gikk SV ut som garantist på at prosjektet skulle lande innen 2014. Parlamentarisk leder i partiet, Bård Vegar Solhjell, sier SV på ingen måte er ført bak lyset i denne saken.

- Det er beklagelig at et så viktig miljøprosjekt blir utsatt, men det er klare teknologiske grunner til dette. Og det er positivt likevel at statsråden har kommet med en ny tidsplan og ikke minst at han er krystallklar på at det skal gjennomføres fullskala rensing, selv om dette blir noe utsatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.