NA24.no

Utsetter omstridt røntgensystem ytterligere fem år


FLERE PROBLEMER: Sykehuset Innlandet (bildet) har implementert det nye røntgensystemet, men mange ansatte er veldig misfornøyd. Nå er innføringen i røntgensystemet i resten av Helse Sør-Øst skjøvet ut i tid.
FLERE PROBLEMER: Sykehuset Innlandet (bildet) har implementert det nye røntgensystemet, men mange ansatte er veldig misfornøyd. Nå er innføringen i røntgensystemet i resten av Helse Sør-Øst skjøvet ut i tid. Foto: GEIR OLSEN (SCANPIX)
Innføringen av Helse Sør-Østs røntgensystem er blitt skjøvet enda mer ut i tid.

Nettavisens lesere kåret for rundt en måned siden Helse Sør-Øst til sløseriprisen, prisen for det verste eksempelet på offentlig sløsing i året som gikk.

Suveren sløseriseier til Helse Sør-Øst

Nå har problemene tiltatt ytterligere.

Røntgenbildesystemet er kjøpt inn av Helse Sør-Øst og skulle vært installert på alle de 35 sykehusene i regionen i fjor. Men foreløpig er bare seks sykehus i gang med det nye systemet, og nå er 2022 satt som endelig dato for innføring i hele sykehusregionen. Det innebærer at røntgensystemet utsettes ytterligere fem år, ifølge TV 2

Røntgen-system har kostet en halv milliard kroner, men er blitt kraftig forsinket og mange leger ved Helse Sør-Øst mener hele systemet bør skrotes.

Her er vinneren av «Sløseriprisen» 2016

- Frustrert

Etter et halvt år med nytt røntgenbildesystem har radiograf og foretakstillitsvalgt Hanne Henriksveen fått nok.

– Vi er så frustrert og skulle ønske prosessen kunne starte på ny, sier Henriksveen til TV 2. 

På Norges største sykehus vil man ikke ha det innkjøpte systemet.

– Vi kan ikke vente så lenge som til 2022. Det er alt for lenge for oss og ikke akseptabelt, sier Hans-Jørgen Smith som er klinikkleder for radiologi på Oslo universitetssykehus til TV 2.

Suveren sløseriseier til Helse Sør-Øst

Behov for nytt system

På Oslo universitetssykehus er det stort behov for et nytt moderne røntgenbildesystem raskt, fordi de fire sykehusene har i dag ikke et felles system. Men de mener det er direkte uforsvarlig å vente til at det innkjøpte systemet er feilfritt og klart til bruk.

– Vår hverdag er en fare for pasientsikkerheten så vi kan ikke vente i mange år på en regional løsning, sier Smith ved OUS.

Helse Sør-Øst skriver til TV 2 at de jobber med å rette feilene ved innføringen ved sykehuset Innlandet og håper å få på plass en godkjent løsning så raskt som mulig.

Forsvarer systemet

Helse Sør-Øst fikk Sløseriprisen 2016 for røntgensystemet. Den var en suverent vinner av priser, som kåres av Nettavisens lesere i regi av Nettavisen og Skattebetalerforeningen.

På utdelingen av prisen forsvarte styreleder i Helse Sør-Øst, Ann Kristin Olsen, systemet. 

- Det har vært komplikasjoner som har ført til at innføringen av det nye systemet tok lengre tid enn forutsatt. Men vi har hele tiden hatt fokus på å ta fatt i feilene og rette dem opp, sier Olsen til Nettavisen.

Bent Høie: Odda sykehus skal ha beredskap på samme nivå som i dag

- Vi er sikker på at vi, sammen med leverandørene, skal få til en god løsning. Vi har selvfølgelig forståelse for den frustrasjonen som fagmiljøene på Innlandet sykehus har hatt i forbindelse med feil og at det har tatt lang tid.

Har du fått med deg denne videoen?

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere