*Nettavisen* Økonomi.

Utsetter pensjonen til neste år

Offentlig ansatte får ingen forgylt pensjonsavtale i boks i år.

03.04.08 10:18

Selv om tarifforhandlingene i konkurranseutsatt industri legger føringer for alle forhandlingene i alle andre yrkesgrupper, er det ingen blåkopi av avtalen som vi vil se i resten av oppgjørene.

Offentlig ansatte, for eksempel, ser ingen forgylt AFP-ordning for sliterne i møte i år.

NA24 - din næringslivsavis

Christl Kvam, leder av Akademikerne, tar forbehold om at hun ikke har gransket AFP-avtalen.

- Utsettes
- Men i forhold til lengden på brevet fra Jens Stoltenberg og detaljene i avtalen antar jeg at vi ikke kommer i havn med en AFP-ordning i år, sier Kvam til NA24.

Les også: LO binder alle andre

Offentlig sektor starter forhandlingene på fredag for statlig ansatte og på mandag for kommunalt ansatte.

- Vi leverer våre krav på fredag og mandag. Det gir oss for kort tid til å ta innover oss innholdet i AFP-forliket. Det betyr at hovedspørsmålene i tjenestepensjon utsettes til 2009, sier Kvam.

Vil ha mer
De 200.000 LO-medlemmene som er omfattet av meklingen mellom NHO og LO som allerede er avsluttet endte opp med en lønnsramme på 5,6 prosent.

- Jeg tror ikke man kan vente seg noe lavere i offentlig sektor. I privat sektor valgte man en lavlønnsprofil. Utfordringene i offentlig sektor ser ganske annerledes ut enn i privat sektor.

En undersøkelse som nylig ble publisert viser at forskjellen mellom lavtlønte og høytlønte i offentlig sektor er atskillig lavere enn i privat sektor. Og i offentlig sektor gir utdannelse liten lønnseffekt, sammenlignet med hvordan det er i det private næringslivet. Med andre ord er lavtlønte bedre stilt i offentlig sektor enn i privat.

- Derfor forventer jeg at profilen på oppgjøret blir litt annerledes enn hos LO, sier Kvam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.