NA24.no

Utsetter pensjonen til neste år

Sist oppdatert:
Offentlig ansatte får ingen forgylt pensjonsavtale i boks i år.

Selv om tarifforhandlingene i konkurranseutsatt industri legger føringer for alle forhandlingene i alle andre yrkesgrupper, er det ingen blåkopi av avtalen som vi vil se i resten av oppgjørene.

Offentlig ansatte, for eksempel, ser ingen forgylt AFP-ordning for sliterne i møte i år.

NA24 - din næringslivsavis

Christl Kvam, leder av Akademikerne, tar forbehold om at hun ikke har gransket AFP-avtalen.

- Utsettes
- Men i forhold til lengden på brevet fra Jens Stoltenberg og detaljene i avtalen antar jeg at vi ikke kommer i havn med en AFP-ordning i år, sier Kvam til NA24.

Les også: LO binder alle andre

Offentlig sektor starter forhandlingene på fredag for statlig ansatte og på mandag for kommunalt ansatte.

- Vi leverer våre krav på fredag og mandag. Det gir oss for kort tid til å ta innover oss innholdet i AFP-forliket. Det betyr at hovedspørsmålene i tjenestepensjon utsettes til 2009, sier Kvam.

Vil ha mer
De 200.000 LO-medlemmene som er omfattet av meklingen mellom NHO og LO som allerede er avsluttet endte opp med en lønnsramme på 5,6 prosent.

- Jeg tror ikke man kan vente seg noe lavere i offentlig sektor. I privat sektor valgte man en lavlønnsprofil. Utfordringene i offentlig sektor ser ganske annerledes ut enn i privat sektor.

En undersøkelse som nylig ble publisert viser at forskjellen mellom lavtlønte og høytlønte i offentlig sektor er atskillig lavere enn i privat sektor. Og i offentlig sektor gir utdannelse liten lønnseffekt, sammenlignet med hvordan det er i det private næringslivet. Med andre ord er lavtlønte bedre stilt i offentlig sektor enn i privat.

- Derfor forventer jeg at profilen på oppgjøret blir litt annerledes enn hos LO, sier Kvam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere