NA24.no

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Utskjelt Røkke-avtale ga gull

Sist oppdatert:
Aker Solutions kan le hele veien til banken etter salg av andel i Odim.

Aker Solutions selger sin andel i sunnmørsselskapet Odim.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed overtar Rolls Royce Røkke-selskapets 33 prosents andel Odim. Avtalt pris er 45 kroner per aksje, som tilsvarer en totalverdi på 700 millioner kroner.

Bråk
Det ble en svært turbulent tid etter at det ble kjent at Aker ASA selger en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Aker Solutions meldte om kjøpet av Odim så sent som 2. april i år, og etter en offentlig drakamp man sjelden har sett varslet Regjeringen at den bøyde av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kunne stemme for eller imot strategien bak kjøpene.

- Det beste for aksjonærene
- Siden vårt kjøp av 33 prosent av Odim i april har vi vurdert hvordan best sikre denne investeringen, inkludert grep i retning av en full integrasjon av Odim i Aker Solutions. Gjennom denne prosessen har vi også blitt kontaktet av interesserte parter i markedet, og vi har mottatt et godt tilbud fra Rolls Royce Marine. Etter en helhetsvurdering er det vår mening at det beste for aksjonærene våre er å selge til denne prisen, sier konsernsjef Simen Lieungh i en melding.

Flere intressenter
Selskapet skriver videre at det var andre interesserte parter i markedet i april da Odim-andelen ble solgt fra Aker ASA til Aker Solutions. Den interessen førte til en avtale med Aker om en 50/50 deling av overskuddet dersom aksjene ble solgt innen ett år. Det totale overskuddet fra salget er 186,6 millioner kroner, hvorav partene får 93,3 millioner kroner hver.

Videre har Rolls-Royce avtalt å betale ytterligere til Aker Solutions hvis de innen ni måneder etter gjennomføringen av transaksjonen kjøper flere aksjer i ODIM eller kommer med et tilbud om kjøp av flere ODIM-aksjer til en pris over 45 kroner per aksje.

- Åpner muligheter
Rolls-Royce-konsernet skriver i en egen pressemelding at de har en sterk og voksende tilstedeværelse innen offshore olje- og gass-sektoren og at denne investeringen åpner mulighetene for et nærere samarbeid mellom Rolls-Royce og Odim for å kunne gi kundene et videre produkt- og servicetilbud, inkludert ODIMS automatiserte håndteringssystemer for seismikk- og subseaapplikasjoner.

- Odim har en sterk markedsposisjon og en god produkt- og serviceportefølje med betydelig langsiktig potensiale. Offshoresektoren er sentral i vår marine strategi og vår investering i Odim vil legge til rette for videre samarbeid mellom våre to selskaper, sier John Paterson, President Rolls-Royce Marine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere