*Nettavisen* Økonomi.

Utskjelt Røkke-salg knuser spådommene

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Aker Solutions leverer mye bedre enn ventet. Men skjær i sjøen senker aksjen.

13.08.09 09:39

- Resultatene viser at vi er i rute i forhold til planen for 2009. I en periode preget av usikkerhet i våre markeder er vi fornøyd med å presentere en solid ordreinngang, som legger store og strategisk viktige kontrakter til vår ordrereserve, sier Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions.

Superkvartal
Driftsinntektene til Aker Solutions endte på 14,3 milliarder kroner som er over analytikernes forventninger som var 14,13 milliarder kroner ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans blant 14 analytikere som dekker selskapet.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) endte på 1.192 millioner kroner som gir en margin på 8,3 prosent. Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solution har ved tidligere kvartalspresentasjoner sagt at marginen skal ligge rundt åtte prosent. Ordreinngangen er også veldig sterk med 20,1 milliarder kroner i kvartalet.

Skjær i sjøen

Det finnes fortsatt skjær i sjøen til selskapet men selskapet vinner stadig kontrakter.

- Markedsutsiktene for 2010 er fortsatt preget av mye usikkerhet. Til tross for at vi har en solid ordrereserve på 61,9 milliarder kroner må vi vinne flere kontrakter for å sikre stabilitet i vårt aktivitetsnivå fra nå og frem mot 2011, sier Lieungh.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Forretningsområdet Subsea leverte en omsetning på nærmere 4 milliarder kroner i andre kvartal. Med en EBITDA på 507 millioner kroner gir det en vekst på 35 prosent.

Products & Technologies (P&T) leverte en omsetning på 3,1 milliarder kroner, med en EBITDA på 403 millioner kroner og en margin på hele 13,1 prosent.

Fremtidsutsiktene til selskapet blir imidlertid ikke tatt så godt imot av investorene som senker aksjen med 4,29 prosent til 55,50 kroner på Oslo Børs.

Engangseffektene skaper forvirring blant analytikerne.

- Justerer man for engangseffekter i de to delene som gjør det best (Products & Technology og Subsea) så blir det ikke like overbevisende, sier en anonym analytiker til NA24, og noe analytiker Kjetil Garstad i meglerhuset Arctic Securities også fremhever i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters.

- Justerer man for dette, er EBITDA (driftsresultat før avskrivninger) ti prosent lavere enn forventet, sier Arctic-mannen.

Svekket sektorer
Som følge av at markedene for prosess- og konstruksjonstjenester har vist seg spesielt utsatt i dagens økonomiske klima, opplevde forretningsområdet Process & Construction (P&C) en kraftig nedgang i andre kvartal.

Energy Development & Services (ED&S) leverte lavere enn forventet, først og fremst på grunn av ekstrakostnader knyttet til leveranse av H-6e riggene. Forretningsområdet sikret seg derimot en sterk ordreinngang i andre kvartal med store, nye kontrakter på Kashagan-feltet og Sakhalin-1 prosjektet.

Den amerikanske banken Citigroup jekket opp kursmålet for Aker Solutions fra 40 kroner til 60 kroner, skrev Dow Jones Newswires tidligere i uken. Aksjekursen endte på 57,99 kroner onsdag og selskapet ble priset til 15,9 milliarder kroner.

Dette er Aker-saken
* Før påsken 2009 ble det kjent at Aker ASA selger en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Et av selskapene som ble solgt, Aker Oilfield Services, har store finansieringsforpliktelser i årene som kommer.

* Analytikere og andre reagerer på prisen som Aker Solutions betaler og flere er svært kritiske til at saken ikke blir behandlet på en generalforsamling i børsnoterte Aker Solutions.

* Staten eier 30 prosent av aksjene i Aker Holding sammen med Aker (60 prosent) og Wallenberg-sfæren (10 prosent). Aker Holding har i sin tur 40 prosent av aksjene i Aker Solutions.

* Næringsminister Sylvia Brustad går hardt ut mot Aker ASAs og Røkkes håndtering. Også styrerepresentant Berit Kjøll i Aker Holding raser mot Røkke, og mener at staten er blitt lurt.

* Røkke slår tilbake på en pressekonferanse etter flere uker i stillhet. Da har Aker Solutions, etter enighet med staten, hyret inn UBS for å finne ut om prisen var OK. Deres konklusjon var nettopp det: Prisen som Aker Solutions betalte var fair.

* Det var ikke konklusjonen til Pareto, som var hyret inn av Næringsdepartementet. De kom til at Aker Solutions hadde betalt opp til 600 millioner kroner for mye.

* Regjeringen bøyer av når de får en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Kjøpene er allerede gjennomført, og kan ikke uten videre reverseres. Staten har gjennom Aker Holding AS allerede stilt seg bak oppkjøpene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag