Utskjelt utleieselskap slår tilbake

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Utskjelte Fredensborg Eiendom, som eies av milliardæren Ivar Tollefsen, reagerer sterkt på Oslo kommune.

04.05.11 16:09

Forholdene i de gamle sykehusboligene i Sinsenveien i Oslo har vært en føljetong i en rekke medier i lang tid. Det var på en utflukt her at Carl I. Hagen sa til TV2 at «innvandrerne må læres opp til hvordan vi gjør det her i Norge.

Les mer om saken her.

Han er ikke den eneste som har vært oppe på Sinsen. En lang rekke utleiere har nemlig toget opp til de tidligere sykehusboligene.

Nå har utleieselskapet Fredenborg Eiendom fått nok av angrepene.

- Gammelt nytt
De gamle sykehusboligene i Sinsenveien ble i 2001 solgt av Byrådet ledet av Høyre og Frp. Dette innebar at sosialklientene måtte forholde seg til en privat utleier. Fredensborg tok over blokkene i 2005. Selskapet eies av eiendomsmilliardæren og eventyreren Ivar Tollefsen. Han har dyrket sine interesser som fjellklatrer, og ekstremskiturer over Grønland og Antarktisk.

- Det at kommunen vil trekke tilbake husleiegarantien, er gammelt nytt for oss. Vi har ikke tatt inn personer med en slik garanti siden 1. november. Hvis kommunen ikke visste dette, kunne de bare å ringt sin egen bydel, sier en oppgitt adm. direktør Kai Sjøvold i Fredensborg Eiendomsselskap til NA24.

Han sier at det er mange bra beboere i borettslagene på Sinsen, men at selskapet nå ønsker å fjerne flere av de «uheldige beboerne».

- Vi ønsket ikke flere problemleietakere, sier Sjøvold, og legger til at det er en høy andel av disse blant de som har husleiegaranti for kommunen.

Sjøvold slår videre hardt tilbake imot kommunens anklager.

- Vi har tatt over bygg, som vi har hatt ansvaret for vedlikeholdet av siden 2006. Før det ha kommunen hatt ansvaret i 58 år. Vi ser at kommunen ikke utførte noen vesentlig vedlikeholdsoppgaver i den perioden.

Sjøvold sier til NA24 at Fredensborg har pusset opp takene, pusset opp balkonger, og renovert i alt 100 leiligheter av totalt 472 leiligheter.

Gjør kjempeoppussing
Sjøvold redegjør videre overfor NA24 at selskapet vil gjennomføre omfattende oppgraderinger.

- Vi bestemte på styremøtet å pusse opp samtlige inngangspartier, trappeoppganger, samtlige entredører. Videre vil samtlige oppganger bli malt opp, postkassesystemer byttes ut og samtlige callinganlegg byttes med porttelefoner til samtlige leiligheter, sier Sjøvold.

Ifølge Fredensborg-sjefen vil oppgraderingen gjennomføres i løpet av seks måneder.

Fredensborg har også innlevert en byggesøknad til plan- og byggningsetaten, hvor det ligger inne planer om å utvide alle leiligheter, slik at disse blir toromsleiligheter. Årsaken til at dette ikke har blitt gjort før, er at det har vært spesielle forkjøpsregler og reguleringer knyttet til området, forklarer Fredensborg-sjefen.

- Vi har også bestemtat at det parallelt med byggesøknaden, skal skrapes og males alle vinduer og betongdører. Dette gjør vi til tross for at disse kan skiftes ut ved omregulering, sier Sjøvold.

- Nok er nok
Det var i en melding onsdag at Oslo kommune gikk ut med at de hadde fått nok av forholdene i blokkene, som eies av utleiemilliardæren Ivar Tollefsen.

- De gamle sykehusboligene på Sinsen har forfalt og stedet har utviklet seg til å bli et dårlig boområde. Dette er ikke et sted vi ønsker at folk skal bo. Derfor vil vi nå tvinge fram en opprustning av Sinsenveien 56-74, sier byråd for sosiale tjenester Anniken Hauglie (H).

Byrådet gjennomfører nå tre tiltak for å presse Tollefsen utleieselskap. Det ene er at kommunen vil instruere bydelene om at det ikke skal gis husleiegaranti til de som ønsker å flytte inn i blokkene. Dette for å forhindre at det kommer flere beboere inn med kommunal hjelp.

- Vi skal instruere bydelene om at det ikke skal gis husleiegaranti til de som ønsker å flytte inn i blokkene.

Dernest vil kommunen utvide teamet med booppfølgere. De skal hjelpe alle med kommunal husleiegaranti som bor i blokkene med å finne nye leiligheter i byen.

Til sist vil Tollefsens selskap pålegges å pusse opp blokkene gjennom vedtak i Oslo kommune.

- Oslo kommune skal ikke bidra til at eiendommene bebos i påvente av opprustning. Sinsenveien 56-74 skal igjen bli et flott sted å bo, med kort avstand til både byen og marka, skriver Hauglie.

Byrådssekretær for presse og informasjon, Øystein R. Sundelin, har ikke besvart NA24s forespørsler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.