*Nettavisen* Økonomi.

Uvær slo inn i Gjensidiges resultat

Det er mye vær i Norge, og det påvirker også forsikringsselskapenes resultater. Men Gjensidige tjener bra med penger. Foto: Politihelikopteret (NTB scanpix)

Gjensidige kan ikke bare skylde på været for resultatnedgangen.

24.01.19 08:32

2018-resultatet til Norges ledende skadeforsikringsselskap viser at resultatet før skatt falt fra 5217 millioner kroner i 2017 til 4265 millioner i fjor. Det er ikke konsernsjef Helge Leiro Baastad helt fornøyd med.

- For 2018 er vi ikke fornøyde med de underliggende resultatene, selv når de justeres for ekstraordinære væreffekter. Det foreslåtte aksjeutbyttet er likevel på nivå med fjorårets, og bekrefter vårt løfte om å tilstrebe et høyt og stabilt nominelt utbytte til våre aksjonærer, sier Baastad i en børsmelding torsdag morgen.

Men forsikringsselskapet har god lønnsomhet. Et nøkkeltall her er hvor mye skadeutbetalingene og kostnadene utgjør som andel av det vi som kunder betaler inn i premieinntekter.

Langt under 100

Utgjør denne samlede andelen, på fagspråket kalt combined ratio, under 100 prosent av premieinntektene, betyr det at Gjensidige tjener penger før finansavkastningen. I likhet med livselskap plasserer skadeselskapene store midler i spesielt obligasjonsmarkedet, men også aksjemarkedet. Det hjelper godt til på inntjeningen. For Gjensidige snakker vi om rundt 67 milliarder kroner plassert i obligasjoner og aksjer.

I 2018 utgjorde combined ratio lave 85,0 prosent, og det er ned fra 85,4 prosent i 2017. Men finansresultatet i konsernet har i perioden falt fra 2003 millioner kroner til 821 millioner.

Og fjerde kvartal i fjor var bra, konsernet økte resultatet til 166| millioner kroner fra 995 millioner i tilsvarende kvartal i 2017. Forsikringsresultatet bedret seg kraftig.

Avviklingsgevinster

Det skyldes betydelig høyere avviklingsgevinster, som følge av en grundig gjennomgåelse av selskapets skadereserver.

- I tillegg bidro premievekst og bedre underliggende lønnsomhet, særlig for motorvogn i Norge, til resultatforbedringen. Vår virksomhet utenfor Norge viser fortsatt god fremgang, og vår strenge kostnadsdisiplin har ført til en nedgang i kostnadsandelen, sier Leiro Baastad.

Kostnadsandelen i fjerde kvartal i fjor var på 14,8 prosent, ned fra 15,8 prosent i fjerde kvartal 2017.

Styret i Gjensidige foreslår et utbytte per aksje på 7,10 kroner for 2018, det samme som for 2017.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige har mye lavere kostnader og skadeutbetalinger enn det han får inn av premieinntekter fra kundene. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Væråret 2018 i Norge inneholdt både flom og tørkesommer. Tall fra Gjensidige viser at tre av fire bønder ikke er forsikret mot avlingssvikt. Været var et tema da Norges ledende forsikringsselskap la frem tallene per tredje kvartal i fjor.

- Resultatet er betydelig preget av skader som følge av ekstremvær som fortsatte inn i tredje kvartal, i tillegg til forventet svekkelse i lønnsomheten for motorvogn i Norge, sa blant annet Leiro Baastad i en pressemelding i fjor høst.

Kontrollerer 25 prosent

Gjensidige er Norges største skadeselskap med en fjerdedel av markedet. I det børsnoterte forsikringsselskapet er den klarte største aksjonæren Gjensidigestiftelsen, som eier 62,2 prosent.

En drøy tredjedel av virksomheten til Gjensidige-konsernet kommer fra forsikring av eiendom, en snau tredjedel fra forsikring av motorvogner. Litt under en femtedel av premieinntektene kommer fra ulykkes- og helseforsikring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.