*Nettavisen* Økonomi.

Uvanlig lave flypriser i januar - sjekk prisene

Foto: NTB Scanpix

Flybillettprisene fortsetter å falle på nyåret.

16.12.13 21:25

Flyselskapene ringer det nye året inn med billettpriser som er opptil 23 prosent lavere enn året før. Det er den 57. utgaven av Norsk Flyprisindeks som viser at prisfesten fortsetter i 2014. Det melder Norsk Flyprisindeks.

Kapasitetsøkning
Høsten har vært preget av uvanlig lave flybillettpriser her til lands. Det skyldes en markant kapasitetsøkning i markedet, som etterspørselen ikke har holdt følge med. Norwegian og en rekke andre selskaper har derfor vært tvunget til å senke billettprisene til et usedvanlig lavt nivå.

Prisvanviddet ser ut til å fortsette inn i nyåret. I uke 2 (6 - 12. januar 2014) er det gjennomsnittlige prisfallet på opptil 23 prosent i forhold til samme reiseperiode i 2013. Det er særlig reisende fra Bergen, Stavanger og Tromsø som får glede av det, og til en viss grad også passasjerer fra Trondheim.

Opp til 25 prosent lavere pris
Fra Stavanger og Flesland kan det være en fjerdedel av prisen å spare.

Et eksempel er Norwegians rute fra Bergen til Barcelona. I uke 2/2013 var prisen for en tur-retur på 1.730 kroner, men i samme uke i 2014 kan man være heldig å få den til 850 kroner.

Prisene som oppgis av Norsk Flyprisindeks er gjennomsnittet av de laveste billettprisene i uke 2/2014 til de ti europeiske destinasjonene som er del av Norsk Flyprisindeks. Priser oppgis i kroner og er inkludert skatter og avgifter, men ekskludert tillegg for bagasje, setevalg og betaling med kredittkort.

Billigst fra Oslo
Selv om prisnedgangen på et år er minst fra Oslo-området, er prisene for fly derfra fremdeles lavere enn fra de andre store lufthavnene. Det er takket være Ryanairs ruter fra Rygge at man kan få en tur-retur (før evt. tillegg) til London for 313 kroner, til Roma for 348 kroner, til Paris for 364 kroner og Barcelona for 425 kroner.

- Det er Norwegian som trekker utviklingen, og KLM har i til en viss grad valgt å gå inn i priskrigen når det gjelder lufthavnene utenom Oslo. Derimot endrer ikke SAS sin politikk som går ut på å holde prisene på et visst nivå gjennom en stram pris- og kapasitetsdisiplin, sier administrerende direktør i reisesøkemotoren Travelmarket.no Ole Stouby,

Uvanlig billig i januar
- Det blir en svært vanskelig lavsesong for Norwegian og andre flyselskaper. Kapasiteten i markedet blir 10 prosent høyere i forhold til vintertrafikkprogrammet foret år siden, og etterspørselen følger ikke etter. Forbrukerne vil i et par måneder fra starten av januar kunne reise veldig billig med rutefly, sier Stouby.

FAKTA
Følgende destinasjoner er med i Norsk Flyprisindeks:

Europa: Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Paris, Praha, Roma, Stockholm, Wien.

Interkontinentalt: Bangkok, Beijing, Dubai, Johannesborg, Los Angeles, Mexico City, New York, Rio de Janeiro, Sydney, Tokyo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag