Uventede oljelagertall

Den ukentlige oljelagerrapporten i USA viste overraskende tall denne uken. Oljeprisen vinglet først, men falt så markant.

18.10.06 20:17

Den ukentlige oljelagerrapporten fra det amerikanske energidepartementet viste denne uken overraskende store utslag.

Lagrene av råolje steg med 5,1 millioner fat til 335,6 millioner fat, noe som er et uvanlig stort utslag. Økningen var rundt tre ganger så stor som markedet ventet.

Men samtidig var det kraftig fall i lagrene av raffinerte produkter. Bensinlagrene falt med 5,2 millioner fat til 210,2 millioner fat. Her ventet markedet praktisk talt uendrede lagre. Lagrene av destillater, som omfatter fyringsolje og diesel, falt med 4,5 millioner fat til 145,4 millioner fat. Her hadde markedet ventet et moderat fall rundt 1 million fat.

De fallende produktlagrene reflekteres også i utnyttelsesgraden for raffineriene, som falt fra 89,2 til 86,3 prosent. Markedet hadde ventet et marginalt fall i dette tallet.

En separat, men mindre vektlagt rapport, fra bransjeorganisasjone American Petroleum Institute bekrefter den samme hovedtendensen som tallene fra energidepartementet.

Tallene førte først til at oljeprisen steg. Et fat nordsjøolje for levering i desember var en periode oppe i 61,50 dollar, mot 60,75 dollar da tallene kom, men så falt prisen tilbake, og lå på 59,70 dollar klokken 20 onsdag kveld, norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.