NA24.no

NHH hovedinngang
NHH hovedinngang Foto: Hallvard Lyssand (NHH)

Uvitenhet gjør at folk godtar skattekutt for de rike

Sist oppdatert:
Velgere godtar lavere skatter for de rikeste fordi de ikke vet hvor skjevt rikdommen er fordelt, er konklusjonen i en masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

I studien er to grupper amerikanere stilt en serie spørsmål, blant annet om hvor høy de mener toppskatten bør være. Mens én gruppe ble informert om den voksende inntektsforskjellen i USA, fikk en annen gruppe ikke slik informasjon.

Gruppen som fikk denne informasjonen, ønsket hardere skattlegging av de rikeste enn gruppen som ikke fikk noen forhåndsinformasjon, skriver Klassekampen.

NHH-professor Alexander Cappelen, som har vært veileder for masteroppgaven, mener studien er relevant for den norske skattedebatten.

– Selv om nordmenn nok har et langt mer realistisk bilde av hvordan økonomisk inntekt fordeler seg i befolkningen, er det mange som ikke er klar over hvor skjevt formue er fordelt. Det gir venstresida en fordel i debatten, sier Cappelen.

For høyresiden er utfordringen å få folk til å tro at de er rike eller kommer til å bli det. Da er det enkelt å få støtte for skatteletter til de rike, mener Cappelen.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere