*Nettavisen* Økonomi.

Uvurderlige skatter står nå i faresonen

Foto: scanpix (Scanpix)

Den greske tragedien baner vei for kjeltringer. I kveld kan landets skjebne bli avgjort.

20.02.12 21:30

To maskerte ranere stjal mer enn 60 gjenstander av uvurderlig verdi fra et museum i Olympia, dedikert til de eldgamle olympiske lekene. Hellas´ kulturminister gikk av på torsdag, dagen etter tyveriet, ifølge AFP.

De maskerte mennene overrumplet den eneste kvinnelige vakten ved museet idet hun gjorde seg klar til morgenskiftet. Ifølge politiet var det snakk om bronse- og leiregjenstander og en gullring.

Vaktene streiker
Det er andre gang på én måned at Hellas har opplevd at verdifulle kunstgjenstander blir stjålet.

I januar stakk tyver av med tre malerier, et av dem var av Picasso, fra nasjonalgalleriet i Athen. I dette tilfellet slo tyvene ut alarmsystemet, brøt opp en balkongdør på baksiden av bygningen. Heller ikke på nasjonalgalleriet i Athen var sikkerheten noe særlig å skryte av. Flesteparten av vaktene var ikke på jobb på grunn av streik, ifølge Dailytelegraph.

Kunsttyveriene synes å være symptomatisk for landets situasjon om dagen. Landet sliter med skyhøy statsgjeld, og arbeidsløsheten har skutt i været. Middelhavslandets videre skjebne hviler på skuldrene til lederne i eurosamarbeidet, med Angela Merkel og Nicolas Sarkozy i spissen.

Skjebnemøte i Brussel
Mandag kveld møtes finansministrene i eurosonen for å prøve å komme til enighet med Hellas og med hverandre. Hele eurosamarbeidet står på spill.

Diplomater og økonomer sier ifølge Reuters at man ikke forventer at en eventuell ny redningspakke vil løse Hellas´ økonomiske problemer. Det kan ta et tiår eller mer.

Slike signaler fra ekspertene, kombinert med det åpenbare, at Hellas må gjennomføre drastiske sparetiltak, ledet søndag rundt 3000 fortvilede grekere ut i gatene for å protestere.

Samtidig fløy den greske statsministeren Lucas Papademos til Brussel for å gjøre sine siste forberedelser før kveldens skjebnemøte.

Finansministrene i eurosonen vil mandag være klare til å ta alle nødvendige beslutninger om Hellas, sier eurogruppens leder Jean-Claude Juncker, ifølge AFP.

Uttalelsen ble gitt etter at ministrene deltok på en telefonkonferanse onsdag kveld. Ifølge Juncker har man gjort betydelige fremskritt siden tirsdag.

Slutt på usikkerhet
Ministrene har tidligere ikke vært fornøyde med kuttene og løftene som den greske regjeringen er kommet med.

Tyskland er den største og sterkeste økonomien blant eurolandene, og spiller derfor en nøkkelrolle I forhandlingene om fremtiden til Hellas. Her er det stor skepsis. Selv om mange tyskere ikke tror at Hellas vil være i stand til å hente 3,3 milliarder euro på skatteøkninger og omfattende sparetiltak den nærmeste tiden, så sier kilder i regjeringen at det kan bli en avtale i dag.

Den greske regjeringen har lagt noen tøffe måneder bak seg, men er også optimistiske i forhold til kveldens møte.

- Vi forventer at en lang periode med usikkerhet, som ikke har vært i noens interesse, kommer til å ta slutt, sier den greske finansministeren Venizelos i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag