*Nettavisen* Økonomi.

Vær dum, bli rik

Privatkunders aksjehandel har nådd rekordnivåer. Hvor mange av dem lurer seg selv?

(NA24-KOMMENTAR): Januar ga ny rekord når det gjelder privatkunders aksjehandel via nettmeglere på Oslo Børs. Det ble gjennomført 364.192 slike transaksjoner.

Jeg er en varm tilhenger av aksjeinvesteringer. Aksjemarkedet gir over tid den beste avkastningen og bør være en viktig del av en langsiktig sparestrategi for enda flere enn i dag.

Likevel synes jeg meldingen om rekordaktiviteten er en blandet nyhet, for jeg tror man i disse tallene finner mye misforstått aksjehandel. Jeg har tidligere skrevet om en svensk undersøkelse som viste at aktive aksjetradere gjør en rekke feil:

Klikk på bildet for å forstørre.

- De overvurderer egne evner og forventet avkastning
- De tar høy risiko uten å innse det
- De diversifiserer for lite
- De handler for mye

For å si det på en annen måte: De tror de er lure, men er det ikke.

Dum eller lur?
Aksjemarkedet kjennetegnes ved at det ikke uten videre lønner seg å være lur. Riktignok er det best å være veldig lur. Da kan man ved å velge riktige aksjer, riktig sektorer og riktig timing tjene mye penger.

Problemet er at for hver person i denne gruppen, er det mange flere som innbiller seg at de hører til her. Å «slå» aksjemarkedet er mye vanskeligere enn de fleste tror.

Det nest beste er å være stokk dum. Da putter man jevnt og trutt penger i aksjefond eller en spredt portefølje av enkeltaksjer. Man forsøker ikke å slå markedet, men surfer på den langsiktige utviklingen i markedet, som kan ventes å være i størrelsesorden 8-9 prosent i året.

Det absolutt dårligste alternativet er å være litt lur. Da forsøker man å slå markedet ved hjelp av smarte tips, hjemmesnekrede teorier, magefølelse, aktiv handel og høy risiko. Det ender stort sett med at man gjør det dårligere enn markedet, om ikke annet så på grunn av transaksjonskostnadene (kurtasje, gevinstskatt og «gapet» mellom kjøper- og selgerkurs). Ofte ender det solid i minus.

Denne fasiten blir gjerne ikke skrevet før børsen har vært gjennom en real nedtur, og nå har vi siden februar 2003 opplevd tidenes opptur på Oslo Børs. Det er lett å glemme at mange eplekjekke daytradere forsvant med halen mellom bena i 2001 og 2002.

Hovedpoenget
Misforstå meg rett: Invester absolutt i aksjemarkedet, gjerne også i enkeltaksjer.

Men husk at hovedpoenget med å være i aksjemarkedet er å nyte godt av den langsiktige verdiskapningen som foregår i bedriftene du eiere aksjer i – ikke å være lurere enn andre investorer.

Du lurer som regel bare deg selv.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Respektabel kommunisme?
Kongelig hemmelighetskremmeri
Mugabe burde være helt
Typisk norsk å være ærlig
Miljø-Gjedrem
USA fra forsvar til velferd
Fransk oppskrift på stagnasjon
Lønnsom piratkopiering?
Skrøner på seg elendighet
Hvem bader naken?

For orden skyld gjøres det oppmerksom på at artikkelforfatteren er engasjert av Nordnet for å skrive markedskommentarer og komme med aksjeanbefalinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.