NA24.no

Vaklende giganter spiser seg større og fetere

Sist oppdatert:
Den enes død er den andres brød lyder et gammelt ordtak. Det er i høyeste grad sant på Wall Street.

En ny orden er i ferd med å ta form på Wall Street, etter den verste økonomiske bølgedalen siden den Store Depresjonen på 1930-tallet.

NA24 - din næringslivsavis

Paradoksalt nok seiler JPMorgan Chase og Goldman Sachs nå opp som de store seilerherrene i kjølvannet av den globale økonomiske krisen, som jo i utgangspunktet startet som en låne- og kredittkrise, skriver borsen.dk.

Dette ble underbygget av forrige ukes kvartalsrapporter, der begge de to finansgigantene offentliggjorde meget gode resultater.

Det har dermed etablert seg som et faktum at den finansielle makten nå i enda større grad en tidligere konsentreres om en svært eksklusiv elite, etter at investeringsbanker som Merrill Lynch, Lehman Brothers og Bear Stearns enten ble overtatt eller gikk konkurs.

-Goldman Sachs og JPMorgan fremstår i dag som de virkelige vinnerne; som de siste overlevende, sier professor Robert Reich ved University of California, Berkeley, til New York Times.

Begge finansgigantene virker etter siste kvartalsfremleggelse å være på full fart fremover igjen.

Da er det lett å glemme at det er heller tvilsomt om disse i det hele tatt hadde overlevd fjoråret uten skattebetalernes nåde og krisehjelp fra de føderale myndighetene.

Derfor er det kanskje ikke helt rettferdig at Goldman Sachs og JPMorgan nå skor seg på andres tap.

-De sterkeste spillerne er i posisjon til å dra fordel av krisen og de vil uten tvil dominere markedet i overskuelig fremtid, sier James Reichbach, som leder Deloittes amerikanske finansavdeling, til New York Times.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere