NA24.no

Vaklet seg i pluss

Sist oppdatert:
Med ustø gange endte det bra på børsen. Oljen satte ny rekord.

Oslo Børs klarte akkurat å redde seg i pluss etter nok en turbulent dag. Oljeprisen steg til nye rekorder samtidig som dollaren dykket under 5 kroner for første gang siden 1980.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen havnet på 431,99 poeng, noe som er en oppgang på 0,09 prosent.

Torsdag ble innledet med en smal oppgang, men etter en drøy time bar det ned igjen. Helt mot slutten svingte kurven på indeksen mellom negativt og positivt terreng.

Rekordjakt
I oljemarkedet har det blitt satt en rekke nye rekorder det siste døgnet. Svekkelsen i dollarkursen har sammen med et overraskende trekk i de amerikanske oljelagrene medført at prisen har skutt i været. Over en lengre periode har oljeprisen ligget over 100 dollargrensen, men nordsjøolje har aldri vært så nære å passere 110 dollar som den er akkurat nå. Maikontraktene for «Brenten» steg til 109,98 dollar fatet. Det er ny toppnotering for nordsjøoljen.

Svak dollar legger en demper. Selv oljeprisen stiger til rekorder blir den amerikanske valutaen handlet til bunnivåer. Det gjør at målt i andre valutaer er ikke oljeprisen like dyr. Den norske kronen styrker seg etter at konsumprisindeksen viser at inflasjonen ligger over det økonomene hadde forventet. Kjerneprisene økte med 2,2 prosent i mars. En dollar koster 4,99 kroner torsdag.

Oppgangen i oljeprisen sørget for at StatoilHydro steg 1,67 prosent til 164,40 kroner.

Historisk høy Yara-aksje
Deutsche Bank hever kursmålet i Yara til 360 kroner fra 335 kroner og gjentar samtidig kjøpsanbefalingen. Bakgrunnen er sterk etterspørsel for gjødsel sender prisene og inntjeningen opp, og motvirker dermed stadig høyere energikostnader. Meglerhuset mener dessuten at Yara drar nytte av svak dollar og høye ureapriser. Nå oppgraderer de estimatene for inntjening per aksje for 2008 frem til 2010 med 11 og 12 prosent.

Yara-aksjen satte ny rekordnotering da aksjekursen nådde 342 kroner, men aksjen endte på 337 kroner. Det er en oppgang på 3,69 prosent.

Solenergiselskapet REC falt 3,90 prosent til 160 kroner. Telenor ble sendt ned 1,46 prosent til 101 kroner. Norsk Hydro endte i minus med en nedgang på 1,47 prosent til 73,50 kroner.

Vill handel
De små oljeselskapene er både på topp og bunn. Det kanadiske oljeselskapet Questerre steg hele 68,13 prosent til 9,55 kroner. Ledelsen i selskapet var onsdag i Norge og møtte analytikere og investorer. I handelen på Toronto-børsen skjøt kursen i været. Pareto sto bak 64 prosent av nettokjøpene. Så langt i år har Questerre steget 320 prosent. Det har skjedd på ti dager. Aldri tidligere har markedsverdien og interessen for oljeselskapet vært høyere.

Oslo Børs innførte en børspause i handel for å undersøke kursutviklingen i selskapet. Etter kort tid ble denne pausen opphevet. Totalt ble det omsatt aksjer for nærmere en halv milliard kroner. Questerre prises til 1,6 milliarder kroner.

Transeuro fulgte opp med en oppgang på 51,16 prosent til 1,30 kroner etter at de kan melde om funn i en letebrønn i Ukraina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere