*Nettavisen* Økonomi.

Vålerenga redder Skeid

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Penger fra byrivalen er med på å hindre Skeid-konkurs.

30.04.10 17:40

Skeid har vært på konkursens rand de siste ukene. Klubben må kutte de månedlige utgiftene fra 900.000 kroner til 300.000. Alle ansatte må blant annet godta et lønnskutt på 70 prosent.

Fredag undertegnet Skeid en avtale med Vålerenga som gjør situasjonen noe lysere for klubben. Vålerenga overfører en sum penger til Skeid som forskudd på de videresalgsavtalene som gjelder på de tidligere Skeid-spillerne Mohammed Abdellaoue, Mostafa Abdellaoue og Dawda Leigh.

- Vi har en 20-mannstropp der seks av spillerne kommer fra Skeid. Det betyr mye for Vålerenga at Skeid klarer seg, sier Vålerengas direktør Pål Breen til Nettavisen.

Ingen av partene ønsker å si noe om beløpene som er involvert.

- Utrolig takknemlige
Avtalen innebærer at Skeid får et beløp nå, mot å frasi seg kampbonuser på spillerne Mostafa Abdellaoue og Dawda Leigh. I tillegg forhandler klubbene om at Skeid skal få et ytterligere beløp mot å gi avkall på videresalgsprosenter når Mohammed og Mostafa Abdellaoue og Dawda Leigh en gang selges.

Skeid får også trene gratis på Valle i hele mai, og de seks tidligere Skeid-spillerne Mohammed og Mostafa Abdellaoue, Dawda Leigh, Freddy dos Santos, Morten Berre og Birger Madsen gjøres tilgjengelige for Skeid i eventuelle kampanjer for å redde klubben.

- Vi er utrolig takknemlige for den hjelpen vi får fra Vålerenga. Det er viktig å få frem. De har villet hjelpe oss i den situasjonen vi er i. De kunne bare lent seg tilbake og ikke gjort noe, sier Skeids styreformann Konrad Kuhlman til Nettavisen.

Pengene fra Vålerenga vil gå inn i den daglige driften av 2. divisjonsklubben. Skeid skylder også Vålerenga penger etter overgangen til Bard Shala, og denne gjelden blir slettet som følge av avtalen.

Jobber med Twente-penger
Skeid jobber også på andre fronter for å få inn penger. For halvannet år siden solgte Skeid talentet Flamur Kastrati (18) til den nederlandske klubben FC Twente, som denne helgen kan sikre ligatittelen i Nederland.

Skeid håper på å kunne realisere 100.000 euro i løpet av mai, som følge av forskudd på utbetalinger som vi skje i det øyeblikk Kastrati blir tatt opp i a-troppen og når han har spilt et visst antall kamper.

- Jeg har vært i kontakt med Cees Lok i trenerteamet til Twente, og han sier at Kastrati er aktuell for a-stallen i sommer, sier Kuhlman, som selv er nederlandsk.

16 godtar lønnskutt
16 av Skeids a-lagsspillere har så langt sagt ja til lønnskuttet på 70 prosent, og formann Kuhlman håper at de fleste resterende vil godta de nye kontraktene i løpet av kort tid.

- Uansett har de fleste nøkkelspillerne sagt ja, og det er vi takknemlige for. Vi kommer til å kunne stille et meget godt A-lag i kampene som kommer, sier han.

Se listen over hvilke spillere som har sagt ja her.

Skeid har også opprettet en givertelefon, et nummer der gi 200 kroner ved å ringe 820 44 730.

- Vi håper at så mange som 10.000 vil ringe nummeret. Og det vil bety to millioner kroner, sier Kuhlman.

Gjeldssaneringen viktigst
Selv om det jobbes intenst med å få inn penger og kutte utgifter, er det gjeldssanering som er det mest presserende for Skeid. Klubben har en gjeld på 4,5 millioner kroner de håper å få redusert til under én million.

- Nå er alle likene ute av skapet. Jeg har et godt håp om at vi få dette til. De fleste kreditorene er skuffet, men er villige til å hjelpe oss, sier Kuhlman.

Å få gjeldssaneringen i boks er en forutsetning for å kunne hente inn ytterligere penger fra eksisterende og nye sponsorer.

- De vil jo at pengene skal gå til drift av klubben og ikke i et svart gjeldssluk selvfølgelig. Klarer vi saneringen er vi over kneika, sier Kuhlman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.