*Nettavisen* Økonomi.

Vålerengas rike onkel kan gi seg etter neste sesong

Tor Olav Trøim er største aksjonær i Vålerenga Fotball AS. Tidligere i høst ble det kjent at han forlot John Fredriksen, et samarbeid som har gjort Trøim styrtrik.

Tor Olav Trøim er største aksjonær i Vålerenga Fotball AS. Tidligere i høst ble det kjent at han forlot John Fredriksen, et samarbeid som har gjort Trøim styrtrik. Foto: Stefan Simonsen (AFP)

Kan få tre måneders oppsigelsestid.

25.11.14 12:31

Onsdag avholder Vålerenga ekstraordinært årsmøte i kantina i andre etasje i Vallhall.

Et av hovedmålene her er å inngå en ny samarbeidsavtale med Tor Olav Trøim og de andre investorene.

I hovedtrekk betyr en slik avtale at selskapet Vålerenga Fotball AS, hvor Trøim har 65,04 prosent av aksjene, overtar de kommersielle inntektene mot at de også påtar seg de godkjente budsjetterte kostnadene.

Avtalen som er foreslått vil ha en løpetid på fem år, fra 1. januar neste år og til 31. desember 2019.

Men det ligger også inne to muligheter for at Trøim og de andre aksjonærene kan hoppe av på kun tre måneders varsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slike exit-muligheter er ikke uvanlige ved investeringer i næringslivet, da de er med på å redusere risiko og på den måten øke sannsynligheten for at man får med seg investorer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trener Kjetil Rekdal har nylig signert en ny avtale på fire år. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)


Får nesten hele overskuddet
For å påta seg nedsiderisikoen, ved å garantere for kostnadene, får Trøim og de andre aksjonærene også det meste av et eventuelt overskudd.

Investorene skal få en årlig avkastning på fem prosent av den innskutte kapitalen. Etter at dette er betalt får klubben 20 prosent av det resterende.

Skulle klubben for eksempel gå med ti millioner i pluss i løpet av fem år, og det er innskutt 30 millioner, vil det si at klubben sitter igjen med 500.000 kroner mens aksjeselskapet får 9,5 millioner kroner.

Samtidig skal det sies at Vålerenga har vært alt annet enn god butikk de siste årene. Millionunderskudd har ført til at tippeligaklubben er plassert i rød sone av Norges Fotballforbund.

Automatisk fornyelse
I avtalen står det også at etter at de fem årene er passert, så har aksjeselskapet en rett til å forhandle om en ny forlengelse på ytterligere fem år.

Dersom det ikke er inngått en avtale etter fem år og den ikke blir sagt opp, blir den automatisk forlenget med ett nytt år av gangen.

Klubben beholder spillerne
Dersom avtalen skulle bli sagt opp i løpet av perioden, sitter imidlertid klubben med bedre kort på hånden enn hva andre norske fotballklubber har opplevd.

Grunnen er at klubben overtar alle avtaler, inkludert eierskapet på spillerne. Andre steder har det vært slik at selv om klubbens «rike onkel» har kastet inn håndkleet, så har «han» fortsatt å ha eierandeler i spillere.

For at avtalen skal være gyldig må den også godkjennes av Norges Fotballforbund.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.