*Nettavisen* Økonomi.

Valgløftene som ikke bør innfris

Foto: Bjørn Sigurdsøn (SCANPIX)

Her er valgløftene opposisjonen på Stortinget mener regjeringen absolutt ikke bør innfri når de søndag ettermiddag starter arbeidet med å sy sammen statsbudsjettet for neste år.

19.03.06 09:07

Det opposisjonspartiene først og fremst frykter er store skaffeskjerpelser, og nå er det virkelig alvor for den rødgrønne regjeringen.

Fra søndag til tirsdag samles de på Jevnaker for å legge rammene for statsbudsjettet for neste år. Løftene til det norske folk er utallige, og i Soria Moria-erklæringen er det lovet veldig mye til veldig mange gode formål.

LES OGSÅ: Klart for rødgrønt slagsmål

Men ikke alle håper de får til særlig mye. Under er listen over fem valgløfter som Fremskrittspartiets Siv Jensen, Høyres Jan Tore Sanner, Kristelig Folkepartis Dagfinn Høybråten og Venstres Trine Skei Grande mener for all del ikke bør innfris.

Men ett løfte håper jeg de holder, sier Trine Skei Grande:

- Jens og Kristin har sagt at de vil lytte til opposisjonen selv om de har en flertallsregjering. Når budsjettet kommer vil vi se om dette bare er ord, men Venstre håper de innfrir akkurat dette, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Siv Jensen, parlamentarisk leder og nestleder i Fremskrittspartiet:

1. Øke av skatter og avgifter. Staten har nok penger fra før av, dessuten rammer avgifter usosialt.

2. Liberalisere innvandrings- og flyktingspolitikken. Det er umulig å se integreringen og innvandringen uavhengig fra hverandre. For å bedre integreringen må vi redusere innvandringen.

3. Innskrenkning av valgfriheten innenfor skole og eldretjenester. Dette vil føre til mindre valgfrihet for folk flest. Kvaliteten vil også bli redusert når det blir færre konkurrenter.

4. Oppmyking av kriminalpolitikken. Kriminelle slipper tidlig nok ut fra fengsel i dag. Å øke bruken av samfunnsstraff er helt gal vei å gå.

5. Fastholde den innsatsstyrte finansieringen av sykehusene på 40 prosent. Den lave prosentsatsen hindrer sykehusene i å behandle flere pasienter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvild Jensen

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre:

1. At de ikke gir næringsliv og folk med vanlig inntekt skatteø kninger. De bør heller få skattelette.

2. Legge bort ideen om gratis skolemat og heller satse på skolens faglige innhold.

3. Etter et halvt år med full stopp i moderniseringen av offentlig sektor må den gjenopptas.

4. I stedet for A4-løsningene må det bli mer valgfrihet i barneomsorg og skole.

5. Den store regionreformen må droppes, det enkleste er å legge ned fylkeskommunen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2 Nettavisen/Berit Almendingen)

Dagfinn Høybråten, leder i Kristelig Folkeparti:

1. KrF håper ikke de rødgrønne henter penger ved å fjerne kontantstøtten og ta valgfriheten vekk fra små barnsforeldre.

2. Vi synes regjeringen bør legge vekk tankene om sekstimersdagen, med de kostnadene den innebærer – ikke minst i forhold til at vi mister verdifull arbeidskraft i pleie- og omsorgssektoren.

3. KrF synes ikke det er noen god idé å hente penger fra kirkens eget fond, som i dag finansierer barne- og ungdomsaktiviteter over hele landet.

4. Regjeringen bør ikke prioritere fagforeningsfradraget uten å øke grensen for skattefrie gaver til frivillige lag og organisasjoner i Norge.

5. Regjeringen bør ikke fortsette å bygge ned de private hø gskolene som blant annet utdanner sykepleiere til den norske eldreomsorgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvild Jensen/TV 2 Nettavisen

Trine Skei Grande, nestleder i Venstre:

1. Ikke innfri løftet om skatteskjerpelser for småbedrifter.

2. At regjeringen ikke gjennomfører løftet om å gi generell studiekompetanse til alle som har gjennomført 13 års utdanning. Dette øker faren for at høyere utdanning blir utvannet.

3. Regjeringen har i Soria Moria lovet å ikke innføre et 2. obligatorisk fremmedspråk. Dette løftet håper Venstre regjeringen ikke gjennomfører.

4. Venstre ønsker ikke at regjeringen skal opprette et eget statsforetak for avfallsforebygging og gjenvinning under Miljø verndepartementet. Dette er en byråkratisering av resirkulerings- og materialselskapene.

5. Ingen maksprisordning i barnehagene. Dette gjør det vanskeligere for kommunene å opprettholde gunstigere ordninger for studenter med barn i barnehagen og vanskeligstilte familier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.