*Nettavisen* Økonomi.

Valgskred for Muslimsk brorskap

Det forbudte islamistiske opposisjonspartiet Det muslimske brorskap ser ut til å ha gjort rekordvalg i Egypt.

08.12.05 10:14

Forhåndsresultater viser at partiet har fått 19 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen. Regjeringspartiet og dets allierte beholder likevel et overveldende flertall. Valget i Egypt har vart i fire uker og vært preget av mye politisk vold.

Onsdag ble åtte mennesker drept da politiet forsøkte å hindre stemmegivere fra å nå valglokaler i områder der Det muslimske brorskap står sterkt.

De foreløpige valgresultatene har blitt lekket til Associated Press (AP) av en ansatt i innenriksdepartementet, departementet som har oppsyn med valget.

Forbudt parti
Hvis opplysningene fra APs anonyme kilde stemmer vil onsdagens sluttspurt gi regjeringspartiet NDP 333 plasser i nasjonalforsamlingen og Brorskapet 88. Andre opposisjonspartier og uavhengige vil få til sammen 21 plasser. 12 plasser er fremdeles åpne, og nye valgrunder er ventet.

Dette betyr at Brorskapet, et parti som er forbudt, men tolereres med visse restriksjoner, nesten har seksdoblet antall plasser i den egyptiske nasjonalforsamlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.


USA-press
President Mubarak har vært under press fra USA om å gjennomføre demokratiske reformer i Egypt, og ga Brorskapet uvanlig fritt spillerom i valgkampen. Likevel slo sikkerhetsstyrkene hans hardt ned da det viste seg at den islamistiske gruppen fikk bredere støtte enn først antatt.

I valgrunden onsdag, på samme måte som i andre og tredje valgrunde, blokkerte store mengder politi valglokaler i områder der opposisjonen står sterkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.