*Nettavisen* Økonomi.

Valla får millioner uten å jobbe

Gerd-Liv Vallas røde fallskjerm gjør at hun ikke trenger løfte en finger for å heve millionlønn.

12.04.07 12:38

LO bekrefter at Gerd-Liv Valla ikke har fått noen arbeidsoppgaver eller noen tittel i organisasjonen, men står fast på at millionavtalen hennes ikke er en fallskjerm.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er verbalgymnastikk, mener tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe.

Vedtok millionavtale samme dag
Fredag 9. mars trakk Gerd-Liv Valla seg som leder for Landsorganisasjonen i Norge, etter to måneder med massivt mediepress etter avsløringen av den såkalte Yssen-saken.

Ifølge LOs årsrapport for 2005 var det «ikke avtalt spesielle forpliktelser med ledelsen eller styret ved opphør eller endring i ansettelsesforholdene».

Men allerede samme dag som Valla trakk seg, besluttet LO-sekretariatet at hun skulle få beholde lederlønnen sin ut kongressperioden, som strekker seg frem til mai 2009.

Gerd-liv Vallas lønn er 907.000 kroner i året, så avhengig av om du regner frem til Valla fyller 60 år i januar 2008 – da den ordinære LO-pensjonen kunne slått inn - eller ut hele perioden, er avtalen verdt et sted mellom trekvart og to millioner kroner.

Ifølge en beregning aktuar Anne Grethe Steinkjer i Eikos har foretatt for Dn.no, har hele avtalen, med den faste pensjonsordningen i LO med full lederlønn frem til fylte 65 år, en kostnad på hele 6,9 millioner kroner for LO.

Ikke gitt at Valla jobber
Valla har ingen tittel i LO. Likevel har LO hele tiden stått fast på at Vallas avtale ikke er en fallskjerm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

- Men hun er altså avhengig av å få oppdrag fra LO. Er det gitt at hun får det?

- Jeg vil ikke spekulere i noe som helst om det nå. Hun er sykemeldt nå og det må vi ta når hun kommer tilbake, sier LOs informasjonssjef, Jenny Ann Hammerø, til NA24.

- Hvorfor fikk hun denne avtalen?

- Det er i tråd med vanlig praksis for tillitsvalgte på dette nivået i LO, som går av før de har nådd pensjonsalder, svarer Jenny Ann Hammerø.

- Åpenbar fallskjerm
LO har i mange år vært en krass refser av mottakere av millionfallskjermer i næringslivet. I 2001 foreslo for eksempel Gerd-Liv Valla at avtroppende Kværner-sjef Kjell Almskog skulle betale tilbake sin fallskjerm.

Umoe-direktør Jens Ulltveit-Moe, er – spesielt fra sin tid som NHO-president – godt kjent med LOs holdninger til næringslivets etterlønnsordninger.

- Er Vallas avtale en fallskjerm?

- Ja, det er helt åpenbart, svarer Ulltveit-Moe.

Den tidligere NHO-sjefen betegner LOs forsøk på å definere avtalen som noe annet enn en fallskjerm for «verbalgymnastikk», men har, isolert sett, ikke noe i mot at Valla har fått en slik avtale.

- Hun er toppleder og har fått behandling som toppleder. Så får LO i fremtiden ha forståelse for at også andre toppledere får slik behandling, sier Jens Ulltveit-Moe til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.