NA24.no


- Prisveksten på importerte varer stiger videre til hele 3.9 prosent år for år, den høyeste prisstigningstakten vi har sett så lenge kjerneprisen har blitt målt, noterer makroøkonom  i DNB Markets Magne Østnor.
- Prisveksten på importerte varer stiger videre til hele 3.9 prosent år for år, den høyeste prisstigningstakten vi har sett så lenge kjerneprisen har blitt målt, noterer makroøkonom  i DNB Markets Magne Østnor. (DNB)

Valutaekspert i DNB Markets: - Den høyeste prisstigningen på 29 år

Sist oppdatert:
Den norske kronen redder Norges banks inflasjonsmål.

Den historisk svake kronen gjør at Norges bank kan fortsette serien med rentekutt for å redde landets haltende økonomi. Det skriver flere makroøkonomer mandag morgen.

- En kraftig kronesvekkelse de to siste årene bidrar til høyere inflasjon her hjemme. Fremover vil inflasjonen avta, men vi venter uansett ytterligere to rentekutt fra Norges Bank. Det skriver valutastrateg i DNB Markets Magne Østnor i en rapport mandag morgen.

Svak krone = høyere inflasjon

Den svake kronen bidrar til høyere inflasjonen her hjemme.  Kjerneinflasjonen målt ved KPI-JAE var 3.1 prosent i september sammenlignet med et år tidligere, to tideler høyere enn i august.

- Utfallet var helt i tråd med Norges Banks anslag fra forrige pengepolitiske rapport, og en tidel høyere enn konsensusforventningene. Det er tydelig at det er den kraftige kronesvekkelsen det siste året som trekker prisveksten opp, skriver Østnor.

Høyest prisstigning på 29 år

Prisveksten på importerte varer stiger videre til hele 3.9 prosent år for år, den høyeste prisstigningstakten vi har sett så lenge kjerneprisen har blitt målt.

For møbler og husholdningsartikler, en importtung kategori, har prisveksten løftet seg markert de siste månedene. Både i august og september var årsveksten 6,2 prosent.

- I september måned ser vi uvanlig sterk prisoppgang på flere komponenter i denne gruppen. Prisoppgangen på husholdningsapparater var den sterkeste siden september 1986, prisoppgangen på kjøkkenutstyr var den høyeste målt for september måned.

NOK - fra rekordsterk til rekorsdsvak på rekordtid

Sammenlignet med tidligere år, har valutakursendringene slått raskere ut i inflasjonen det siste året, skriver Handelsbanken i en morgenrapport mandag.

- Kronen har nå svekket seg over en lengre periode. Fra rekordsterke nivåer vinteren 2013, til rekordsvake nivåer drøye to år senere. Og større og langvarige endringer i valutakursen gir ofte et forholdsmessig større gjennomslag på prisene, enn hva mindre endringer i valutakursen gjør, skriver makroøkonomene i Handelsbanken Knut Anton Mork og Marius Gonsholt Hov.

De to forklarer at der kostnader knyttet til å endre prise kan overstige mindre valutakurssvingninger, har de færreste bedrifter marginer til å veie opp for den typen bevegelse vi har sett i kronen de siste årene. Store valutakursbevegelser gir dessuten bedriftene ofte mulighet til å reforhandle prisene med leverandørene, og kan dessuten endre forventningene om valutakursen fremover.

Spår styringsrente på 0,25%

- Men så lenge kronen ikke fortsetter å styrke seg, vil effekten på prisveksten være forbigående. Og skulle kronen styrke seg fremover, vil det bidra til lavere prisvekst fremover, skriver Mork og Gonsholt Hov.

Norges Bank anslår at kjerneinflasjonen avtar til 2 prosent i 2018.

- Vi venter at moderate lønnsoppgjør og lavkonjunktur vil bidra til at inflasjonen faller enda mer, ned mot 1¼ prosent i 2018. Så venter vi da også to rentekutt til fra Norges Bank det neste året, og dermed en styringsrente på 0.25 prosent om ett års tid, avslutter de.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere