NA24.no

Valutaen Iota er verdt 127 milliarder - norske David Sønstebø (28) står bak

VALUTA-GRÜNDER: David Sønstebø (28) fra Kongsberg står bak kryptovalutaen Iota.
VALUTA-GRÜNDER: David Sønstebø (28) fra Kongsberg står bak kryptovalutaen Iota. Foto: Twitter
Sist oppdatert:
Startet opp det som er blitt verdens fjerde største digitalvaluta.

28-åringen David Sønstebø fra Kongsberg står bak den digitale mynten Iota. Valutaen prises nå til svimlende 127 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Sønstebø er den opprinnelige grunnleggeren, men fikk med seg et internasjonalt team bestående av tre andre, Sergej Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergej Popov, da han for to år siden satte i gang prosjektet som ble Iota.

– Det var lenge før galskapen rundt lansering av nye valutaer. Vi ba folk støtte prosjektet, uten noen investorpitcher, slik du ser i dag, og satte ikke av noen mynter til oss selv. Jeg måtte kjøpe på akkurat samme basis som andre, sier Sønstebø til DN.

Eier ikke mer enn 0,8 prosent

Selv sitter ingen av gründerne med mer enn 0,8 prosent av verdien. Men selv dette tilsvarer litt over en milliard kroner.

- Når man tenker rent pengemessig hadde det vært deilig å eie ti prosent, men det ville ikke fungert, sier Sønstebø.

Kontrollen over myntenheten er nå lagt i en stiftelse, som er opprettet i Berlin. Ifølge Sønstebø er eierskapet en åpen modell og fordelingen av myntene viktig for å få inn partnere.

Droppet ut av skolen

Sønstebø droppet ut av skolen som 17-åring for å drive med utvikling på egen hånd. 

- Skolen var ikke noe for meg, og jeg kunne lære meg alt man lærer på universitetet på internett, sa Sønstebø til E24 i et intervju i oktober.

Han fant da fort ut at han ville jobbe med såkalt blokkjede-teknologi, en form for digital «regnskapsbok» for økonomiske transaksjoner.

– Først trodde jeg at det var kunstig intelligens jeg kom til å jobbe med, men da jeg oppdaget potensialet til prinsippene bak blokkjedeteknologi, var jeg solgt, sa Sønstebø til E24.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere