NA24.no

Valutareformer i Kina

Sist oppdatert:
Kina har gitt 13 kinesiske og utenlandske banker rettigheter til å fungere som valutabørs for yuanen.

(NA24): Det nye handelssystemet for den kinesiske valutaen skal etter planen åpne i begynnelsen av januar. Målet er å la yanen flyte mer naturlig mot utenlandsk valuta.

Citigroup, HSBC, ABN Amro og Standard Chartered er ifølge BBC blant aktørene på den nye valutabørsen.

USA og andre land har kritisert kinesiske myndigheter for å holde yuanen kunstig lav som et middel til å stimulere landets eksportnæring. Kritikerne mener dette skaper alvorlige skjevheter i verdenshandelen.

I sommer svarte myndighetene på kritikken ved en devaluering på 2,1 prosent. Reformen innebar også at yuanen kan stige eller øke med opptil 0,3 prosent om dagen mot et knippe valutaer.

Men den statlige kontrollen over yuanen er fortsatt så sterk at valutaen bare er styrket 0,48 prosent siden devalueringen.

Ifølge Kina kommer den nye valutabørsen til å begrense myndighetenes muligheter til å styre yuanens utvikling.

Fredag ble det kjent at amerikanske Citigroup har høynet budet på 85 prosent av aksjene i den statlige kinesiske banken Guangdong Bank til tre milliarder dollar.

Her finner du flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere